Начало НОВИНИ Хиляди бирмански бежанци бягат в Тайланд, за да избягат от кризата

Хиляди бирмански бежанци бягат в Тайланд, за да избягат от кризата

0

Повече от 3000 бирмански изгнаници търсят убежище в Тайланд след преврата на 2 февруари и насилствените репресии срещу протестите срещу завземането на властта. 

В понеделник, 29 март, министър-председателят на Тайланд Прают Чан-о-ча увери, че нацията, която той ръководи, ще приеме бежанците, въпреки че не иска масова миграция поради пандемията на коронавируса. 

„Не искаме да имаме масова миграция на наша територия, но ще разгледаме и правата на човека. Подготвили сме някои места, но в момента не искаме да говорим за подготовката на бежанските центрове. Няма да стигнем толкова далеч “, каза той пред Асошиейтед прес.

На 30 март обаче активисти осъдиха, че тайландската армия е принудила най-малко 2000 бежанци да се върнат в Бирма през река Салуин.

Междувременно на 1 април Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) предупреди, че съгласно международното право е незаконно ограничаването на достъпа до дадена държава на хора, търсещи убежище.

„Децата, жените и мъжете, които бягат за живота си, трябва да получат подслон. (…) Тъй като ситуацията в Бирма допълнително се влошава, ние призоваваме държавите да продължат своята животоспасяваща хуманитарна традиция за защита на живота на всички, които са принудени да избягат “, добави Джилиан Тригс, заместник на върховния комисар по защитата на ВКБООН.

Тази събота, 3 април, Асоциацията за помощ на политически затворници от Бирма съобщи, че броят на хората, починали от репресиите в протестите срещу преврата, възлиза на 557.

„Към 3 април смъртта на 557 души е потвърдена от този преврат от хунтата. AAPP събра и документира седем паднали герои днес. Четирима починаха тази събота, трима бяха убити в предишни дни и документирани днес. Това е броят, документиран и проверен от организацията, действителният брой смъртни случаи е вероятно много по-голям ”, гласи официалният уебсайт на организацията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук