Начало НОВИНИ Защо европейските граждани са на път да постигнат имунитет срещу COVID-19?

Защо европейските граждани са на път да постигнат имунитет срещу COVID-19?

0

Европа е на път да постигне „имунитет на общността“ срещу коронавируса до края на лятото благодарение на ускореното доставяне на дози ваксини, заяви говорител на Европейската комисия във вторник, 6 април.

ЕС трябва да изпълни целта си за пълна ваксинация на по-голямата част от възрастното си население до средата на септември, подкрепен с ускоряване на доставките на дози спрямо първото тримесечие, утроявайки обема, каза говорител Стефан де Киерсмакер пред репортери .

„Ние вярваме, че въз основа на това ще имаме достатъчно дози от ваксината, за да достигнем целта си от приблизително 70% от възрастното население да бъде ваксинирано“, каза той. Тази картина „ще ни остави в ситуация, в която имаме достатъчно имунитет в общността, за да се преборим с вируса“, добави той.

Официалният представител потвърди, че доставките на ваксини за 27-членния блок през първото тримесечие възлизат на 107 милиона дози, много под очакванията.

До края на юни обаче трябва да бъдат доставени „между 300 и 360 милиона дози“. ЕС има общо 450 милиона население, от които 365 милиона възрастни.

Според поверителен документ, използван от дипломати от ЕС за наблюдение на доставките на ваксини, 23 от 27 държави-членки трябва да са ваксинирали повече от половината от популациите си, според общите доставки през първата половина на тази година.

Недостатъчното доставяне на дозите, обещани от AstraZeneca, предмет на много публичен спор между компанията и Европейската комисия, бележи колеблив старт за използването на тази ваксина в публични кампании. Но с обявяването на Pfizer за предварително доставяне на дозите и предстоящото пристигане на ваксините Johnson & Johnson, има по-голяма увереност, че ЕС ще постигне силен напредък през второто тримесечие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук