Начало БЪЛГАРИЯ Има такъв народ отговориха на Нинова: С БСП коалиция няма да правим!

Има такъв народ отговориха на Нинова: С БСП коалиция няма да правим!

0

„Това е цирк, ние в цирк няма да участваме. Ние трябва да спрем всички свинщини, а не само една от тях, на Борисов. Това за концесията е окей, а то не е само това. Всичко трябва да се спре“.

Така отговори Николай Хаджигенов от Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ на призива на лидера на БСП Корнелия Нинова да се направи обединение с ИТН, ДБ и ИМВ срещу концесията на летище София.

Партньорът му Мая Манолова пък обяви, че гражданите са им отредили ролята на парламентарен омбудсман, затова и първите им проекти ще са насочени към тях. Оттам вече имали готови проекти, първият от които ще е за създаване на Комисия по ревизията, която да се заеме с „черните каси на властта“ – автомагистрали, държавния ВиК холдинг, държавната петролна кампания, предприятието за управление на язовирите и т.н., за да се види как възлагани обществени поръчки и дали е отклоняван обществен ресурс. От партията ще потърсят „Демократична България“ и партията на Трифонов и за съвместни действия, свързани със съдебната реформа.

Така два дни след края на вота трите нови формации, които влизат в 45-ото Народно събрание  отхвърлят всякаква възможност за коалиране или подкрепа дори на инициативи на някоя от старите партии.

  От БСП могат да казват каквото си искат, но коалиция с тях няма да правим“, коментира днес пред „Сега“ Тошко Йорданов, сценарист и кандидат за депутат.   

„Има такъв народ“ остават отворени за разговори за бъдещо управление единствено към „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

„Няма кой знае какви отговори. По никакъв начин подкрепа на управление на ГЕРБ и ДПС. Както и на БСП“, категоричен е Христо Иванов, като подчерта, че трите партии попадат в различни категории.

По думите му ако със Слави Трифонов не се получи и той върне втория мандат за съставяне на правителство, за дясното обединение би било невъзможно да подкрепят мандат на соцпартията. 

„Нито ГЕРБ, нито ДПС“, категорична е Мая Манолова от „Изправи се. Мутри вън!“ Според нея първите три партии трябва да „поемат отговорността за конкретни действия за формиране на кабинет“. „В опитите на ГЕРБ да се правят програмни правителства, служебни кабинети, прозира желанието им да се задържат на власт, в което ние няма как да участваме“, допълни Манолова.

Въпреки засилилия се натиск от страна на левицата за общи действия срещу ГЕРБ, и от ляво, и от дясно, не изключват да се стигне до парламентарна криза, до съставяне на служебно правителство и нови парламентарни избори наесен. Причината е, че само „анти-ГЕРБ фронтът“ не е достатъчен, за да се получи обединение и че трябва да се търсят сериозни и значими приоритети, на които да се стъпи за управление.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук