Начало НОВИНИ Мексико: активисти чакат пред Сената за легализация на марихуаната

Мексико: активисти чакат пред Сената за легализация на марихуаната

0

Участниците в заседанието се оплакаха, че законодателството се стреми само да създаде пазар, който да е от полза за големите чуждестранни индустрии, вместо за фермерите и потребителите.

Активисти и потребители на канабис очакват пред мексиканския сенат одобрение през следващите няколко дни на законодателството, което ще регулира употребата на марихуана с развлекателна цел в страната.

„След година и два месеца те отказаха да ни обърнат внимание“, каза Енрике Еспиноза от Мексиканското движение за канабис.

Мексиканската камара има срок до 30 април да регулира използването на марихуана с развлекателна цел, след като Върховният съд обяви забраната си за противоконституционна през 2019 г.

Първата версия на текста беше одобрена от Сената на 19 ноември миналата година, но на 10 март беше изменена от Камарата на депутатите и върната в Парламента.

Според източници от горната камара инициативата може да отиде на пленарната сесия в четвъртък за разискване и окончателно одобрение.

Становището създава Федералния закон за регулиране на канабиса и реформира Общия здравен закон и Федералния наказателен кодекс.

Той позволява да се носят до 28 грама канабис и осигурява система за лицензиране за отглеждане до осем растения у дома, установиха асоциации за пушачи, както и произвоството и продаването на марихуана.

Текстът обаче все още предвижда глоби за тези, които носят между 28 и 200 грама и присъди в затвора за тези, които надвишават 200 грама.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук