Начало НОВИНИ Необичайният кръвен съсирек е „много рядък страничен ефект от AstraZeneca“

Необичайният кръвен съсирек е „много рядък страничен ефект от AstraZeneca“

0

Регулаторът на лекарствата в ЕС казва, че необичайните кръвни съсиреци трябва да бъдат определени като много рядък страничен ефект от ваксината AstraZeneca за Covid-19.

След проучване, разглеждащо 86 такива случая в ЕС, Европейската агенция по лекарствата (EMA) заключи, че ползите от ваксината надвишават риска.

„Нямаше категорична причинно-следствена връзка и въпреки че повечето случаи бяха при жени под 60 години, те се срещаха и при мъжете.“

ЕС е ваксинирал над 20 милиона души.

На брифинг за пресата изпълнителният директор на EMA Емер Кук каза, че комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е много рядка, но се наблюдава при „всички възрасти и при мъже и жени“ и няма налични доказателства за „специфични рискови фактори като възраст, пол или предишна медицинска история на нарушения на съсирването“.

„Нашият комитет по безопасност … потвърди, че ползите от ваксината AstraZeneca за предотвратяване на Covid-19 като цяло надвишават рисковете от странични ефекти“.

Кук добави: „Тази ваксина се доказа с висока ефективност – предотвратява тежки заболявания и хоспитализация и спасява човешки живот.“

AstraZeneca заяви, че проучванията не са открили причинно-следствена връзка с кръвни съсиреци.

EMA заяви, че едно правдоподобно обяснение е „имунен отговор, водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, лекувани с хепарин“.

Хепаринът е разредител на кръвта, използван за предотвратяване на образуването на съсиреци, а HIT е потенциално опасна имунно-задвижвана нежелана реакция към лекарството.

Министрите на здравеопазването в ЕС скоро ще стартират среща, за да обсъдят констатациите.

Страните от блока се разминават значително по отношение на кампаниите за ваксиниране и по отношение на употребата на AstraZeneca.

Във Франция сега се препоръчва ваксинациите с AstraZeneca да се извършват само на тези на възраст 55 или повече години. В Германия възрастовата група над 60, плюс групи с висок приоритет. Норвегия, която не е член на ЕС, и Дания имат пълно спиране.

Германия казва, че хората под 60 години, които са получили първата доза AstraZeneca, сега трябва да получат различна ваксина.

Франция, Финландия и Норвегия биха могли да обмислят подобни ходове.

Все още се правят проучвания за ефективността на смесените ваксини.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук