Начало НОВИНИ Alibaba: Китайският регулатор удари огромна глоба на технологичния гигант

Alibaba: Китайският регулатор удари огромна глоба на технологичния гигант

0

Най-големият онлайн търговец на дребно в света – китайският Alibaba – е ударен с рекордна глоба, равна на 2,75 млрд. долара.

Регулаторите в Китай заявиха, че интернет гигантът е злоупотребявал с господстващото си положение на пазара в продължение на няколко години.

В изявление компанията заяви, че приема решението и ще „гарантира неговото спазване“.

Анализаторите казват, че глобата показва, че Китай възнамерява да се противопостави на интернет платформи, които според него са твърде големи.

Глобата възлиза на 4% от приходите на Alibaba през 2019 г.

Регулаторите казват, че Alibaba е ограничила конкуренцията, като е спряла някои продавачи да използват други платформи.

Това е последното от веригата събития, насочени към компанията, която стартира през октомври миналата година, точно след като нейният високопоставен съосновател Джак Ма заяви пред събрание на водещите регулатори в Китай, че задушават иновациите.

Джак Ма е добре известен в Китай като един от най-успешните предприемачи в страната.

„Това наказание ще се разглежда като приключване на антимонополното дело засега от пазара“, каза Хонг Хао, ръководител на научните изследвания в BOCOM International в Хонконг, пред агенция Ройтерс.

„Това наистина е най-известният антимонополен случай в Китай. Пазарът от известно време очаква някаква санкция … но хората трябва да обърнат внимание на мерките извън антимонополното разследване.“

Другите технологични гиганти в страната също са подложени на нарастващ натиск от регулаторите, притеснени от нарастващото им влияние.

Миналия месец 12 компании бяха глобени за сделки, които нарушават антимонополните правила. Компаниите включват Tencent, Baidu, Didi Chuxing, SoftBank и подкрепена от ByteDance фирма.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук