Начало НОВИНИ Броят на антителата не е важен, има тестове и за клетъчен имунитет

Броят на антителата не е важен, има тестове и за клетъчен имунитет

0

Около 8-10% от хората не реагират правилно на ваксинацията, не изграждат имунен отговор към коронавируса. Около 3,5 на сто пък не могат да се разболеят, имат резистентност към Ковид-19. 

Това заяви акад. Богдан Петрунов по БНТ. По думите му хората, които не са изградили антитела след леко преболедуване, ще бъдат защитени след поставяне на ваксина. 

Хората не трябва да се успокояват, ако имат много антитела, защото те ще намалеят, важен е клетъчният имунитет, обясни експертът. 

Според него автоимунните заболявания не са противопоказни за ваксиниране, но хората, които са получавали алергичен шок, е по-добре да се въздържат от имунизаране. 

Първата доза не е достатъчна, за да ни защити от болестта. Не можем да разчитаме на качествен имунитет, подчерта специалистът. 

В никакъв случай не бива след първа доза на АстраЗенека да се поставя РНК на втора игла, категоричен бе акад. Петрунов. той цитира ново проучване, според което не бива да се заменят и видовете РНК ваксини. Ако първата доза е Пфайзер, не бива втората да е Модерна, заяви експертът. 

Имунитетът е за около година, но през това време ваксинираните продължават да заразяват другите и затова трябва да спазват мерките, обясни акад. Богдан Петрунов. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук