Начало НОВИНИ Меркел: Пандемията няма да приключи, докато ваксината не бъде предложена на всички

Меркел: Пандемията няма да приключи, докато ваксината не бъде предложена на всички

0

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес за глобални „съвместни действия“ в борбата срещу коронавируса и подчерта, че пандемията няма да приключи „докато на последния не бъде предложена ваксината“.

В речта си на виртуалното откриване на панаира в Хановер Меркел заяви, че улесняването на достъпа до ваксината за всички страни е от „глобален интерес“, тъй като международната общност няма да преодолее здравната и икономическа криза до появата на вируса във всички страни.

Тя посочи, че е възможно вариант на коронавирус да се появи в един от последните неимунизирани региони и че настоящите ваксини не са много ефективни срещу тази мутация.

„Съвместните действия са спешни за постигане на успех в борбата срещу коронавируса днес и утре. Пандемията няма да приключи, докато на последния човек не бъде предложена ваксината “, каза Меркел.

Канцлерът подчерта усилията на инициативата Covax, която купува и разпространява ваксини. До момента тя е изпратила пратки в повече от 100 държави, както се съобщава от този механизъм в началото на април.

В тази връзка канцлерът се застъпи за увеличаване на „производствения капацитет“ на ефективни ваксини срещу COVID-19 по целия свят, също и в Германия .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук