Начало БЪЛГАРИЯ Ново разхлабване на мерките от днес

Ново разхлабване на мерките от днес

0

От днес влиза в сила ново разхлабване на противоепидемичните мерки. Със заповед на министъра на здравеопазването от 12 април се възстановява присъственото обучение за 1-4, 7,8 и 10 клас.

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Във висшите училища са позволени провеждането на практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриалните изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавните изпити и защити на дипломни работи.

Разрешава се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места. 

Също от днес отварят и закритите части на заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им и ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

От 16 април са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. Отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

В края на месеца (от 29 април) заработват нощните заведения при 50% капацитет.

Вчера, по време на посещението си в село Тополово, премиерът Бойко Борисов обяви, че се мисли и за връщане на публиката по стадионите. Към момента спортните състезания се провеждат без зрители. Намерението на премахване на още ограничения обяви и здравният министър, без да посочва конкретни мерки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук