Начало НОВИНИ Австрийският министър на здравеопазването подава оставка поради пандемично изтощение

Австрийският министър на здравеопазването подава оставка поради пандемично изтощение

0

Министърът на здравеопазването в Австрия, Рудолф Ансхобер, обяви оставката си днес с аргумента, че е изтощен от преумора поради пандемията, както и че здравословното му състояние не му позволява да продължи. 60-годишният Ансхобер е на поста си от януари 2020 г. и ще бъде заменен от Волфганг Мюкщайн, лекар от Виена.

По думите на самия Ансхобер, през последния месец преживя два епизода на внезапна умора, както и високо кръвно налягане и шум в ушите. „Явно съм преуморил“, каза той.

Миналата година Австрия беше една от първите западноевропейски страни, които наредиха използването на маски и правителството успя бързо да облекчи първата си блокада. 

„Това е най-сериозната здравна криза от десетилетия, републиката се нуждае от здравен министър, който е на 100% в добро здравословно състояние. В момента аз не съм и няма да бъда през следващите няколко седмици, ако не натисна аварийната спирачка”, каза Ансхобер.

„Тази пандемия не прави почивки, така че здравният министър също не може да прави почивка“, добави той.

От своя страна консервативният външен министър Себастиан Курц благодари чрез своя акаунт в Twitter за работата, която министърът е извършил по време на пандемията, и му пожела бързо възстановяване.

„Оставката му показва, че пандемията е стрес не само за всички членове на населението, но и за някой, който носи политическа отговорност, който е на работа денем и нощем и трябва да взема решения“, написа Курц.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук