Начало НОВИНИ Путин казва, че Русия трябва да остане „космическа и ядрена“ сила

Путин казва, че Русия трябва да остане „космическа и ядрена“ сила

0

„Русия трябва да остане велика сила в космоса“, заяви президентът Владимир Путин в понеделник, 12 април , по повод 60-годишнината от първия полет в космоса от човек, извършен от съветския космонавт Юрий Гагарин.

„През 21 век Русия трябва да запази статута си на ядрена и космическа сила“, посочи Путин във видеоконференция и призова за създаването на стратегия за „поне 10 години“ в сектора, който от няколко години е в упадък.

По същия начин държавният глава поиска стратегия, която също обхваща телекомуникациите, транспорта, основните изследвания, здравеопазването и образованието.

За много критици Русия години наред привилегирова разработването на нови оръжия – като хиперзвукови ракети – оставяйки място в космическото поле. Всъщност секторът е засегнат от застаряващата инфраструктура и корупция.

„Правителството трябва да подготви и одобри документ, който съдържа ясни мерки за постигане на приоритетите“, добави Путин.

Приветствайки историческия успех на Гагарин, президентът смята, че „винаги ще бъде голяма гордост, че именно неговата страна е отворила пътя към Вселената“.

Путин говори след посещение на паметник, построен на мястото за кацане на космонавта в Енгелс, на 700 километра югоизточно от Москва.

На 12 април 1961 г. в 9:07 ч. (Московско време) Юрий Гагарин започва полета с фраза, която е останала в историята. „Ето го!“ Той каза, преди да излети на борда на кораб „Восток“ от тогавашния таен космодром Байконур в съветската република Казахстан.

Полетът продължи 108 минути, време, необходимо за завършване на орбита около Земята и кацане в руската степ. Малката капсула „Восток“, в която космонавтът се е спуснал при екстремни условия, ще бъде изложена в Музея на космическото завладяване в Москва, по повод изложба, наречена „Първа“, която ще бъде открита този вторник.

„Това е може би единственото фамилно име, което всички знаят в Русия. Подвигът на Гагарин е нещо като онова, което обединява Русия“, заяви Вярслав Климентов, заместник-директор по научните изследвания в Музея за космическо завладяване, пред Франс прес .

С поздравително съобщение до служителите в руския космически сектор, неговият директор Дмитрий Рогозин увери на своя страна, че Русия „помни миналото“, но че „тя е фокусирана и върху бъдещето“ и обеща „много важни промени“ скоро.

Юрий Гагарин, който почина през 1968 г., се превърна в лице и символ на космоса. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук