Начало НОВИНИ Русия и Мексико са близо до подписването на мирно споразумение за космическо...

Русия и Мексико са близо до подписването на мирно споразумение за космическо сътрудничество

0

Правителствата на Мексико и Русия са близо до сключване на споразумение за сътрудничество в изследването и използването на космическото пространство за мирни цели, според Виктор Коронели, руски посланик в страната с председател Андрес Мануел Лопес Обрадор.  

По време на церемонията, организирана от Мексиканската космическа агенция (AME) за 60- годишнината от първия полет в космоса от съветския космонавт Юрий Гагарин, Коронели увери, че преговорите с мексиканската държава „са в последната фаза“ и изчислява, че с при подписването на пакта между двете страни, основите на тяхното „двустранно сътрудничество“ могат да бъдат консолидирани през 2021 г.

Дипломатът посочи, че нацията, оглавявана на Владимир Путин продължава да бъде една от първите страни в света, която извършва космически изследвания и пилотирани полети. Посланикът обаче посочи, че „изследването на космоса не може да се извършва от една държава“ и „е необходимо международно сътрудничество“.

И накрая, Коронели потвърди, че руското правителство има опит в извършването на космически пътувания за мирни цели и освен това е готово да си сътрудничи „с всички страни по света“.

„Само твърдото предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в космоса би гарантирало необходимостта от използването му само за конструктивни, изключително мирни цели в полза на човечеството“, добави руският представител.

На събитието присъстваха Родолфо Нери Вела, учен и първи мексикански астронавт; Салвадор Ландеро Аяла, генерален директор на AEM; Лора Елена Карило Кубилас, генерален директор на Мексиканската агенция за международно сътрудничество за развитие и Карлос Моран Могуел, федерален заместник-секретар по комуникациите и транспорта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук