Начало НОВИНИ СЗО призовава за спиране на продажбата на диви животни, за да се...

СЗО призовава за спиране на продажбата на диви животни, за да се избегнат пандемии в бъдеще

0

Няколко международни организации, включително СЗО, призоваха днес за спиране на продажбата на живи диви бозайници на хранителни пазари в световен мащаб поради значителните рискове от предаване на нови инфекциозни заболявания на човека.

„Животните, особено дивите животни, са източникът на повече от 70% от всички нови инфекциозни заболявания при хората“. Това се подчертава в изявление на Световната здравна организация (СЗО), Световната организация за здравето на животните (OIE) и Програмата на ООН за околната среда (UNEP).

Предаването на вируса COVID-19 на човека по този път е една от най-важните хипотези на експертите, които работят за СЗО. 

В неотдавнашния си доклад за произхода на болестта те подчертаха, че пазарът в Ухан – китайският мегаполис, където са регистрирани първите случаи – изглежда е бил един от най-важните точки за разпространение на пандемията в края на 2019 г.

Оттогава болестта се е разпространила по целия свят, причинявайки повече от 2,93 милиона смъртни случая, според данни на AFP от понеделник, 12 април.

В допълнение към спирането на продажбите международните организации призовават за подобряване на хигиенните и санитарните стандарти на тези традиционни пазари, за да се намали както предаването на болстите от животни на хора, така и заразяването между търговци и клиенти.

Те също така изискват разпоредби за контрол на отглеждането и продажбата на диви животни за продажба на пазари за консумация от човека.

Предишна статияКак спряганият за премиер на ГЕРБ Даниел Митов няма отговор на нито един въпрос
Следваща статияАвстрийският министър на здравеопазването подава оставка поради пандемично изтощение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук