Начало НОВИНИ СЗО призовава за спиране на продажбата на диви животни, за да се...

СЗО призовава за спиране на продажбата на диви животни, за да се избегнат пандемии в бъдеще

0

Няколко международни организации, включително СЗО, призоваха днес за спиране на продажбата на живи диви бозайници на хранителни пазари в световен мащаб поради значителните рискове от предаване на нови инфекциозни заболявания на човека.

„Животните, особено дивите животни, са източникът на повече от 70% от всички нови инфекциозни заболявания при хората“. Това се подчертава в изявление на Световната здравна организация (СЗО), Световната организация за здравето на животните (OIE) и Програмата на ООН за околната среда (UNEP).

Предаването на вируса COVID-19 на човека по този път е една от най-важните хипотези на експертите, които работят за СЗО. 

В неотдавнашния си доклад за произхода на болестта те подчертаха, че пазарът в Ухан – китайският мегаполис, където са регистрирани първите случаи – изглежда е бил един от най-важните точки за разпространение на пандемията в края на 2019 г.

Оттогава болестта се е разпространила по целия свят, причинявайки повече от 2,93 милиона смъртни случая, според данни на AFP от понеделник, 12 април.

В допълнение към спирането на продажбите международните организации призовават за подобряване на хигиенните и санитарните стандарти на тези традиционни пазари, за да се намали както предаването на болстите от животни на хора, така и заразяването между търговци и клиенти.

Те също така изискват разпоредби за контрол на отглеждането и продажбата на диви животни за продажба на пазари за консумация от човека.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук