Начало НОВИНИ Независим регулаторен орган в САЩ отложи решението си за ваксината на J&J

Независим регулаторен орган в САЩ отложи решението си за ваксината на J&J

0

Експертите от Консултативния комитет на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията на САЩ не излязоха със становище относно ваксината на „Джонсън и Джонсън“, която беше спряна от употреба във всички щати във вторник, предаде NBC. Разследването на редките съобщения за образуване на кръвни съсиреци след ваксинация с препарата продължава.

Според експертите, информацията за възможна връзка между ваксинацията и случаите на тромбоза е недостатъчна и затова решението им за употребата на ваксината беше отложено поне със седмица. Дата на следващото им заседание обаче не е определена. Комитетът е независима група от експерти извън Агенцията по храните и лекарствата на САЩ.

„Трябва да разберем по-добре риска, за който знаем, че е много нисък, но не заем колко точно и как най-добре да бъдат третирани тези случаи“, коментира д-р Бет Бел, член на Консултативния комитет и професор в Университета в Сиатъл.

Ваксината на „Джонсън и Джонсън“ е поставена на 6 милиона и 800 хиляди души в САЩ, като са регистрирани шест случая на тромбоза при жени на възраст от 18 до 48 години 6 до 13 дни след ваксинацията. Една жена почина, четири от тях се лекуват в болница. Компанията Джонсън и Джонсън заяви във вторник, че не е открила „ясна причинно-следствена връзка“ между случаите на съсиреци и поставянето на ваксината.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук