Начало НОВИНИ САЩ ще започнат окончателното изтегляне на войските си от Афганистан на 1...

САЩ ще започнат окончателното изтегляне на войските си от Афганистан на 1 май

0

Американският президент Джо Байдън обяви, че пълното изтегляне на военните сили на САЩ от Афганистан ще започне на първи май и ще приключи преди 20 годишнината от терористичните атаки на 11 септември. 

“Време е да се сложи край на най-дългата война водена от Америка. Време е нашите военни да се приберат у дома,“ каза Байдън. 

В около 16 минутното си обръщение към нацията Байдън заяви, че Aмерика не може да продължава да удължава военното си присъствие в Афганистан с надеждата „да се създадат идеални условия за изтеглянето.“ 

„Четвъртия президент съм, по време на чиито мандат има американско военно присъствие в Афганистан – двама републиканци и двама демократи. Няма да предам тази отговорност на пети президент,“ каза Байдън. 

Американският президент уточни, че за решението се е консултирал с военни, представители на разузнаването, дипломати и законодатели, а САЩ ще продължи да помага на армията в Афганистан, както и в сферата на дипломацията и хуманитарната работа. 

Байдън също така посочи, че сега е важно усилията да се насочат към други предизвикателства на международната сцена като терористични мрежи, разпрострели се извън Афганистан, конкуренцията идваща от Китай и опасността правилата при новите технологиите по света да бъдат дело на автократи. 

„Войната в Афганистан никога не е била замисляна като начинание продължаващо няколко поколения. Бяхме нападнати. Започнахме война с ясни цели. Постигнахме тези цели.  Време е да сложим край на тази вечна война,“ посочи Байдън. 

Изтеглянето на американските военни части от Афганистан Байдън обоснова и с убеждението си, че дипломацията може да успее и без засилена подкрепа от армията. 

След като се обърна към нацията, Байдън се отправи към военното гробище в Арлингтън, където почете паметта военнослужещите загинали в скорошни конфликти.

Попитан дали е било трудно вземането на решение за изтеглянето на войските от Афганистан той отговори: „Не беше.“ „Беше абсолютно ясно.“

Стъпката е притеснителна за някои, които виждат възможна победа на талибаните. В същото време във Вашингтон има все по-голям консенсус, че в Афганистан не може да бъде постигнато нещо повече.

По-рано от администрацията посочваха, че се разглеждат варианти за оставане на военни части в страната за борбата срещу Ал Кайда или заради нарастващата опасност от групировката Ислямска държава. Обмисляше се и изтегляне на войските при подобряване на обстановката на място или в преговорите за мир. 

Във вторник официално лице, пожелало анонимност, коментира, че поставянето на условия за изтегляне, „какъвто е бил подходът през изминалите две десетилетия, е рецепта за оставане в Афганистан завинаги.“ 

В същото време Държавният секретар Антъни Блинкън посочи, че моментът за връщане на силите у дома е настъпил и че Вашингтон ще работи в посока план за „координирано“ изтегляне със съюзниците от НАТО. 

Миналата година администрацията на президента Доналд Тръмп постигна споразумение с талибаните за изтегляне на всички американски войски до май тази година при условия, че талибаните обещаят да не подкрепят Ал Кайда или други чуждестранни екстремисти. 

В момента има около 2 500 американски военнослужещи в Афганистан. 

От средите на демократите се коментира, че в борбата, започнала след атаките на 11 септември 2001 Съединените щати са постигнали основната си цел преди 10 години с убийството на Осама бин Ладен и е време военните да насочат вниманието си към по-неотложни предизвикателства.

От страна на републиканците има оценки, че изтеглянето е равносилно на изоставяне на афганистанците по време на важни преговори за мир и даване на картбланш на талибаните да спечелят. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук