Начало НОВИНИ Русия призовава Турция да преразгледа позицията си по анексирането на Крим

Русия призовава Турция да преразгледа позицията си по анексирането на Крим

0

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Русия очаква Турция да преразгледа позицията си по отношение на Крим, полуостров, който през 2014 г. започна процеса на присъединяване към Русия. 

Изявленията на руския служител се провеждат след срещата между президента на Турция Реджеп Ердоган с украинския си колега Володимир Зеленски, в която той изрази подкрепата си за плановете на правителството на тази страна за връщането на Крим.

„Макар че е малко вероятно да разрешим разногласията с украинците по този въпрос, ние се надяваме, че нашата последователна политика ще ни позволи да убедим турските си партньори, че тяхната позиция е напълно неправилна по отношение на Крим“, каза Песков на пресконференция.

Говорителят обаче увери, че „Турция има суверенното право да формулира отношения със съседни държави“.

Крим се отдели от Украйна през март 2014 г. след отстраняването на Виктор Янукович, процес, който Русия определи като преврат. Украинските власти не признават присъединяването на полуострова към Руската федерация и считат територията за „временно окупирана“.

Сред страните и организациите, които класифицират включването като незаконно и невалидно, са САЩ, Еврооейският съюз и общото събрание на ООН.

От друга страна, Кремъл потвърждава, че въпросът е „окончателно уреден“, тъй като според закона на новите федерални територии на тази нация Крим е част от Русия от момента на подписването на междудържавното споразумение на 18 март 2014 г.

В четвъртък, 15 април, Украйна обвини Русия, че се опитва а я „унищожи“, в навечерието на тристранна среща на върха с Франция и Германия относно възраждането на напрежението в региона след концентрацията на руските войски по украинските граници.

„Те открито заплашват Украйна с война и унищожават украинската държава“, заяви външният министър Дмитро Кулеба на съвместна пресконференция с колегите си от балтийските страни (Естония, Литва и Латвия), които пътуваха до Киев, за да изразят солидарност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук