Начало НОВИНИ СЗО „има на радара си“ нов вариант на вируса, открит в Индия

СЗО „има на радара си“ нов вариант на вируса, открит в Индия

0

Световната здравна организация  потвърди днес, че е получила данните и „има на радара си“ вариант на коронавирус, идентифициран в Индия, който не е известен дали е свързан със зрелищното нарастване на случаите на COVID-19 в индийската страна. 

Този вариант има две мутации в своя геном и е открит в края на 2020 г. в два индийски щата и оттогава „делът на случаите се е увеличил“. Това каза ръководителят на техническата клетка на СЗО за борба с COVID-19 Мария Фон Керхове на пресконференция от Женева.

Днес Индия записа нов дневен запис на случаите на коронавирус, с повече от 217 000, което представлява втората вълна на пандемията в тази страна, втората най-засегната в света по брой случаи (14,3 милиона) и четвъртата по смъртност (174 308).

Откритието на новия вариант е резултат от работата по генетично секвениране на коронавируса SARS-CoV-2, която се провежда по целия свят и която се стреми да открие възможно най-скоро всяка модификация на вируса, която би могла да го направи по-трансмисивен, способна да причини повече симптоми или да направи тестове, ваксини или лекарства неефективни.

Фон Керхоув посочи, че СЗО работи с Индия и други страни за увеличаване на генетичното секвениране в света и откриване и оценка на вариантите, които представляват интерес – категория, в която Индия попада сега.

„Ваксините продължават да действат срещу тревожните варианти и по-специално срещу тежките симптоми, и това е важно да се каже“, подчерта Фон Керхове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук