Начало НОВИНИ Русия арестува двама души, планиращи преврат в Беларус

Русия арестува двама души, планиращи преврат в Беларус

0

Тази събота, 17 април, Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ, със съкращението си на английски) арестува двама души, които подготвяха военен преврат в Беларус и отстраняването на президента на тази държава Александър Лукашенко.

„ФСБ заедно с Комитета за държавна сигурност на Република Беларус по време на операция осуети незаконната дейност на Юрий Зенкович, който има двойно гражданство на Съединените щати и Република Беларус, и на белоруския гражданин Александър Федута, който планира да извърши да извърши военен преврат в Беларус по сценария на „цветните революции“ и с участието на украински и местни националисти, както и физическата елиминация на президента Александър Лукашенко “, се казва в изявлението.

Руските власти посочиха, че според превантивната информация, получена от техните белоруски колеги, Зянкович и Федута са планирали очна среща в Москва, за да обсъдят „плана за въоръжено въстание в Беларус“.

По време на срещата заподозрените уточниха, че атаката включва залавяне на радиостанции и телецентри за излъчване на речта им, блокадата на полицията в столицата и пълното прекъсване на електроснабдяването на страната, за да попречи на действията на силите на реда.

„Крайната цел беше да се промени конституционният ред с премахването на президентството и налагането на ръководството на страната с Национален комитет за помирение. В същото време Зянкович планира да стане „куратор“ на парламента на страната и на правната система, докато Федута искаше да участва в политическа реформа и идеологическа работа “, се казва в доклада.

Датата, избрана от предполагаемите заговорници за извършване на преврата, е 9 май по време на парадите за Деня на победата, датата, на която бивши съветски републики празнуват победата на СССР над нацистка Германия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук