Начало НОВИНИ САЩ са изправени пред нова вълна от протести заради повтарящото се полицейско...

САЩ са изправени пред нова вълна от протести заради повтарящото се полицейско насилие

0
Photos late Monday of the protest in downtown Washington D.C.

През последните дни Съединените щати преживяха нощи на протести и разправии в различни точки заради последните случаи на полицейско насилие и наближаващия край на процеса срещу бившия агент, обвинен в убийството на афроамериканеца Флойд.  

За шеста поредна нощ, протестиращите излязоха на протест пи улиците около полицейския участък в Бруклин, град в Минесота, където миналата неделя агенрт застреля афроамериканката Даунте Райт, 20-годишна, по време на контрол на движението.  

По време на марша имаше бунтове, завършили с ареста на 100 души, сочат данните, предоставени през последните часове от комисаря по обществена безопасност на Минесота Джон Харингтън, цитирани от местни медии.

В Чикаго хиляди хора протестираха в петък в квартал Логан Скуеър, за да поискат реформа на полицейското управление на града, след като на 29 март полицай уби непълноетния 13-годишен Адам Толедо.

В четвъртък независима агенция, разследваща поведението на полицейския отдел в Чикаго, публикува видео, на което се вижда как Адам е свален от полицай, който му заповядва да се изправи и да покаже ръцете си.

Междувременно във Вашингтон , окръг Колумбия , стотици протестиращи се събраха миналия петък вечерта в центъра на столицата, близо до Белия дом, и организираха някои схватки срещу полицията.

Паралелно с това през последните часове в Портланд , щата Орегон (западното крайбрежие на САЩ) се проведоха две отделни демонстрации , след като полицията застреля заподозрян в градски парк, съобщи каналът Fox.

Портландската полиция публикува снимки на счупеното стъкло в прозорците на сградата на историческото дружество на Орегон в социалните си медии и твърди, че няколко протестиращи се опитвали да проникнат в няколко магазина.

Друг момент, в който също имаше бутнове, беше Оукланд (Калифорния), където според веригата CBS стотици хора излязоха на улиците в знак на протест, който доведе до скандали с протестиращи, които чупеха прозорци и витрини и блокираха обществени пътища.

Тези събития се случват, когато процесът срещу бившия полицай Дерек Шовин, обвинен в убийството на Флойд, е изправен пред последния си участък, тъй като се очаква от понеделник защитата и прокуратурата да представят последните си аргументи.

Смъртта на Флойд в края на май 2020 г. предизвика най-голямата вълна от протести и състезателни бунтове в САЩ  от десетилетия насам , след като видеоклипове на странични наблюдатели, които записват как Шовин притиска коляното си върху врата на жертвата, станаха вирусни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук