Начало НОВИНИ Китай, Сеул и Япония са в конфликт заради плановете за изхвърляне на...

Китай, Сеул и Япония са в конфликт заради плановете за изхвърляне на вода от Фукушима в морето

0

Плановете на Япония да изхвърли замърсената вода от атомната електроцентрала Фукушима в Тихия океан предизвика дипломатически сблъсък със съседните страни.

Разливът, обявен миналия вторник на 13-ти от Токио като съществена стъпка за напредък в процеса на демонтиране на инсталацията, която беше повредена през 2011 г., има одобрението на Международната агенция за атомна енергия (OEIA).

Китай и Южна Корея са страните, които са повишили гласа си най-много при разлива, който те виждат като риск за човешкото здраве и околната среда и срещу които те яростно протестират, точно когато съответните им отношения с Токио преминават през деликатен момент .

Китайското външно министерство обяви този петък, 16 април, че е призовало японския посланик в Пекин Хидео Таруми, в знак на протест срещу решението да изхвърли замърсената вода в Тихия океан, като в същото време призова Япония да отмени тази мярка.

„Япония трябва да оттегли това грешно решение и да създаде съвместна работна груша, в рамките на международните институции“, заяви заместник-министърът на външните работи на Китай У Цзянхао.

Токио от своя страна поддържа тезата, че е предложил „подробни обяснения“ на цялата международна общност, включително на Китай, и отново подчерта, че ще продължи да предоставя „информация с пълна прозрачност“ и че ще продължи да изпълнява задълженията си в рамките на глобалните разпоредби за ядрената индустрия.

Японският изпълнителен директор също така планира да направи „оценка на въздействието върху околната среда“ преди разлива, както и да наблюдава морските екосистеми след него в сътрудничество с международни организации.

В Сеул, където японският външен посланик беше свикан във вторник, правителството заяви, че ще вземе активно участие в проследяването на разлива от МААЕ и че проучва възможността за разглеждане на делото пред Международния трибунал за морското право.

Фактът обаче, че правителствен доклад през октомври предвижда, че разливът „няма да окаже значително въздействие“ върху южнокорейските води, е накарал критиците на изпълнителния директор на Мун Дже Ин, който преживява най-лошия момент на популярност, да помислят, че отговорът на Сеул може да има подчертано политическо намерение.

Както Япония, така и Международната агенция за атомна енергия припомнят, че изтичането на вода от тритий в морето е често срещана практика в електроцентралите по света, въпреки че в този случай обемът на замърсената вода – около 1,3 милиона тона – изисква специална бдителност.

Количествата тритий, по-големи от тези, които се очаква да бъдат освободени от Фукушима Дайчи, са достигнали моретата от Централна Франция и Канада през последните пет години – вид зауствания, за които Пекин и Сеул също са допринесли, макар и в по-малка степен, според официален представител данни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук