Начало НОВИНИ Проф. Пламен Киров: Да имаме кабинет с първия опит – звучи ми...

Проф. Пламен Киров: Да имаме кабинет с първия опит – звучи ми в сферата на фантастиката

0

Ако всеки от субектите действа в рамките на предоставеното му от Конституцията време – 7 дни и консултациите при президента приключат за ден-два или три, около месец ще върви цялата процедура. Това каза пред БГНЕС конституционалистът проф. Пламен Киров.

Според него консултациите ще преминат бързо. „Такава беше заявката на президента. Той ориентира, за да не бъдат изненадани шестте парламентарни групи в парламента, че консултациите ще преминат в рамките на един ден. Разбира се, от консултации всичко може да се очаква, не е ясно как ще тръгнат и може да се наложи и втори, и трети ден. Конституцията не определя някакъв краен срок. Струва ми се, че предвид и на това, което става в парламента – тази ожесточена, не борба, защото ако има такава, то е борба на някакви идеи, на визии и т.н., а заяждане – може да се наложи консултациите да се разтегнат”, заяви професорът, но посочи, че това по-скоро няма да се случи.

След консултациите се завърта колелото с мандата.

„Заявката на ГЕРБ е, че те съвсем сериозно ще предложат правителство и няма да върнат проучвателния мандат веднага, след като бъде връчен с указ на президента, и кандидатът на ГЕРБ Даниел Митов ще предложи състав в Народното събрание, което означава, че ще има една парламентарна фаза на обсъждане и на гласуване в парламента“, каза професорът.

Той посочи, че нашата Конституция затваря избирането на правителство в парламента. „Ако президентът прави подготвителната част от самата процедура, то същинската процедура се развива в Народното събрание. Там ще има две гласувания – за кандидата за министър-председател, и ако успее и мине кандидатурата, тогава той ще предложи останалата част от състава на правителството, а с министрите анблок ще се премине към повторно гласуване”, каза проф. Киров. Той пресметна, че това най-вероятно ще бъде в рамките на седмица. „Ако ГЕРБ са готови с проектосъстава на правителството може да стане и бързо, може да стане в рамките на срока, който Конституцията предвижда след връчването на проучвателния мандат, т.е. в 7-дневния срок”, обясни професорът.

„Може да има правителство още с първия опит, нямам представа, но ми звучи в сферата на фантастиката, при това силно противопоставяне на всички други парламентарни групи срещу политическа партия ГЕРБ. Предстои да видим, всичко става”, каза той.

Проф. Киров е категоричен, че няма политическа криза от гледна точка на това, че Конституцията дава изход от това положение, нещата са ясни. „Има силно политическо противопоставяне. Това, което се разигра в парламента не е хубаво”, каза той. Проф. Киров предполага, че доста българи, които се интересуват от политика го следят и надали са останали естетически удовлетворени от езика, който се държи и начина, по който се действа в тези първи заседания на 45-ото Народно събрание.

„В момента ГЕРБ изпиват горчивата чаша, която те предоставиха на останалите парламентарни групи през 2009 г., защото тяхното поведение не беше много по-различно. Не беше толкова остро, но беше по същия начин безапелационно по отношение на онези, които са победени в изборите. Не бива да се подхожда така”, подчерта той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук