Начало НОВИНИ Русия декларира оставката си от Международната космическа станция

Русия декларира оставката си от Международната космическа станция

0

Русия ще информира своите международни партньори, че ще се откаже от проекта на Международната космическа станция от 2025 г., според това, което руският вицепремиер Юрий Борисов заяви тази неделя, 18 април.

„Ще ви съобщим по дискретен начин, че напускаме МКС от 2025г.“, заяви Юрий Борисов в интервю за руската обществена телевизия.

Според веригата „Россия 1“ решението е одобрено на 12 април по време на среща на руския президент Владимир Путин с лидери на космическата индустрия в страната, където също бяха обсъдени плановете на Русия за изграждането на станция. 

Срокът на експлоатация на Международната космическа станция, която започва да се изгражда през 1998 г., изтича през 2024 г., но няколко източника преди това предполагат възможността за удължаване на живота й до 2030 г.

Досега руската космическа агенция Роскосмос се ограничи до потвърждаване, че решението за бъдещето на EEI ще бъде взето въз основа на техническото състояние на неговите модули.

„След като това решение бъде взето, ние ще започнем дискусии с нашите партньори относно условията и формите на взаимодействие след 2024 г.“, казаха те в Роскосмос.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук