Начало НОВИНИ САЩ предупреждават Русия, че ще има последствия, ако Алексей Налвани умре

САЩ предупреждават Русия, че ще има последствия, ако Алексей Налвани умре

0

В интервю за телевизионната мрежа на CNN съветник по националната сигурност на САЩ, Джейк Съливан, посочи, че правителството на САЩ е предало на Москва, че “ за това, което се случва с г-н Навални, докато той е в ареста, Русия ще трябва да носи отговорност пред международната общност“.

Съливан не уточни какъв вид действия могат да предприемат Белия дом и неговите съюзници, ако Навални умре.  Служителят се ограничи да каже, че те анализират редица възможности.

„Понастоящем няма да го телеграфирам публично, но ние предадохме (на Москва), че ще има последствия, ако Навални умре“, каза служителят.

В този смисъл той подкрепи разглеждането на този въпрос насаме и по дипломатически канали на най-високо ниво с руската изпълнителна власт.

Съливан спомена, че има преговори тази среща, предложена от Байдън, да се проведе „при правилните обстоятелства“ с оглед насърчаване на двустранните отношения.

Депутатите от руските регионални парламенти публикуваха в неделя отворено писмо до Путин, в което искат незабавна медицинска помощ на опозиционния лидер на Кремъл, който е задържан в затвор на 110 километра източно от руската столица.

Активистът увери миналия петък в Instagram, че затворническите власти са признали „сериозното“ влошаване на здравето му и че заплашват да започнат да го хранят насила, ако не спре гладната си стачка.

Навални е свалил 16 килограма, откакто е влязъл в затвора през февруари, и 9, откакто започна гладна стачка на 31 март. Действието му е в знак на протест срещу отказа на затворническите служби за това, да бъде прегледан от доверен лекар.

Група лекари, които подкрепят руската опозиция, поиска незабавен достъп до дисидента, след като предупреди, че нивото на калий в кръвта му е „критично“ и че той може да страда от „сърдечен проблем“. 

Напрежението между САЩ и Русия се повиши тази седмица, след като Вашингтон наложи набор от санкции срещу руски компании и частни лица, в допълнение към изгонването на десет дипломати от тази страна, след като обвини Москва в кибер шпионаж и намеса в американските избори през 2020 г..

Отмъщението на Русия е реакцията в петък с експулсирането на 10 американски дипломати, санкции за намеса в руските дела и черен списък на висши служители.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук