Начало НОВИНИ Комитетът на СЗО се противопоставя на паспорта за ваксинация срещу COVID-19

Комитетът на СЗО се противопоставя на паспорта за ваксинация срещу COVID-19

0

В понеделник, 19 април , Спешният комитет по COVID-19 на Световната здравна организация (СЗО) се противопостави на установяването на задължителния характер на паспорта за ваксинация за международни пътници.

През последния ден се проведе седмата среща на Комитета на СЗО за извънредна ситуация по въпроса за пандемията, но нейните заключения все още не са публикувани.

Експерти, които съветват агенцията на ООН, отбелязват в изявление, че „доказателство за ваксинация не се изисква като условие за влизане“ на международни пътници.

„Съветваме държавите да признаят, че изискването за тест за ваксинация може да подчертае неравенствата и да благоприятства дискриминационното свободно движение“, потвърждават експертите. 

Тази препоръка идва в момент, когато все повече страни подкрепят избора на здравен паспорт за международни пътувания, но също така и за други дейности, като за присъствие на спортно събитие.

Китай и Европейският съюз представиха своя проект за паспорт за ваксинация, докато САЩ заявиха, че няма да го изискват по задължителен начин, въпреки че ще оставят пътя на частните компании да поискат сертификат от този тип.

В допълнение към паспорта, експертите на СЗО разгледаха и други въпроси, свързани с пандемията, като „ускоряване на оценката на потенциалните ваксини срещу COVID-19“.

До момента агенцията на ООН е валидирала само три имунизатора : Pfizer-BioNTech , AstraZeneca-Oxford и Johnson & Johnson .

Предишна статияФранция: „Репортери без граници“ съди Facebook за разпространение на дезинформация
Следваща статияРусия планира собствена космическа станция през 2025 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук