Начало НОВИНИ Русия планира собствена космическа станция през 2025 г.

Русия планира собствена космическа станция през 2025 г.

0

Тъй като напрежението между Русия и редица западни страни се учеличава, ръководителят на руската космическа агенция обяви, че е започната работа по собствена руска космическа станция.

Международната космическа станция (МКС) е стартирана през 1998 г. от руските и американските космически агенции и е приветствана за примерното си сътрудничество с участието на много страни.

Но руските власти посочиха, че могат да се изтеглят от МКС през 2025 г.

Структурата на станцията застарява.

Руската космическа агенция „Роскосмос“ казва, че споразумението й с международни партньори изтича през 2024 г. Тогава ще бъде взето решение за бъдещето на МКС при условие на техническите модули, които са „достигнали края на своя експлоатационен живот“, и по отношение на руските планове за собствена орбитална бензиностанция.

„Не можем да рискуваме живота на нашите космонавти. Ситуацията, която днес е свързана със стареенето на конструкцията и метала, може да доведе до необратими последици – до катастрофа. Не трябва да позволяваме това да се случи“, разказва вицепремиер Министър Юрий Борисов пред държавната телевизия.

Москва ще даде на своите международни партньори „справедливо предупреждение за напускането ни от МКС през 2025 г.“, добави той.

Появявайки се преди това решение, ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин публикува видеоклип в приложението за съобщения Telegram, добавяйки, че „първият основен модул на новата руска орбитална станция е в процес на подготовка“.

В продължение на години Русия имаше монопол върху пилотирания космически полет, но миналата година астронавтите от НАСА бяха отведени на МКС чрез капсула на SpaceX на Илон Мъск.

Отношенията между Русия и САЩ и няколко европейски държави също се разпаднаха напоследък. Американският посланик Джон Съливан трябва да се върне у дома за консултации тази седмица, след като Москва „препоръча“ да напусне временно. Натрупването на руски войски близо до източната граница на Украйна и отношението към най-големия критик на президента Владимир Путин Алексей Навални засили напрежението.

Руският космически модул, сглобяван от корпорацията „Енергия“, ще струва най-малко 5 млрд. долара, съобщи агенция Интерфакс.

Борисов заяви пред държавната телевизия, че планираната руска космическа станция ще орбитира на по-висока географска ширина и по този начин ще може по-добре да вижда полярните региони, което би било полезно за отварянето на Северния морски път. Русия се надява да разработи маршрута, докато арктическият морски лед се топи.

Русия ще построи новата космическа станция сама, каза той, като изглежда, че не дава възможност на други държави да участват. „Определено ще вземем партньори, но можем да се справим и сами“, каза той пред телевизия „Россия 1“.

Миналият месец заяви, че е подписал споразумение с Националната космическа администрация на Китай за разработване на лунна изследователска станция на повърхността на Луната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук