Начало НОВИНИ Франция: „Репортери без граници“ съди Facebook за разпространение на дезинформация

Франция: „Репортери без граници“ съди Facebook за разпространение на дезинформация

0

Неправителствената организация представи документ, в който се посочва, че социалната мрежа Facebook е „ядро на конспиративни теории за ваксините против COVID-19“ в европейската държава с 38 милиона потребители.

Според изданието организацията е завела дело в края на март пред прокуратурата в Париж срещу Facebook Франция и Facebook Ирландия, които контролират социалната мрежа в цяла Европа.

За RSF Facebook „позволява разпространението на дезинформация и омраза (като цяло и срещу журналисти), в противоречие с общите условия за използване и рекламните кампании“.

Това е първият път, когато Facebook е изправен пред съда с престъпни средства, увери съветникът по правната стратегия на RSF Антоан Бернар.

„Ситуацията е достатъчно сериозна и безотговорността ма Facebook е достатъчно тревожна, за да не оправдае наказателно дело“, посочи Бернар. 

38-те милиона потребители и действащият закон за защита на потребителите са основните причини, които накараха RSF да започне процеса във Франция.

„Тъй като условията за ползване на Facebook по света са еднакви, решението на съда във Франция за тези измамни практики има потенциал за глобално въздействие“, заяви неправителствената организация, която смята, че подобни процеси трябва да се извършват и в други държави.

„Репортери без граници“ представиха документ, който идентифицира Facebook като „ядро на конспиративните теории за ваксините в общността“.

От своя страна Facebook обясни, че е утроил размера на екипа си за сигурност до 35 000 членове и че е премахнал огромно количество съдържание, съдържащо грешна и вредна информация за COVID-19 през последната година.

Предишна статияХамид: Никой не ни е търсил за диалог. По-вероятно е да вървим към нови избори
Следваща статияКомитетът на СЗО се противопоставя на паспорта за ваксинация срещу COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук