Начало БЪЛГАРИЯ При влошаване на епидемичната обстановка е възможна актуализация на бюджета и нов...

При влошаване на епидемичната обстановка е възможна актуализация на бюджета и нов дълг

0
Предварителните данни за бюджетния дефицит към края на месец март показват, че към края на април е възможно дефицитът да се свие, което означава балансирано бюджетно салдо към 30 април 2021 година. Ако няма усложнения в епидемичната обстановка, има основание да смятаме, че поетите ангажименти ще бъдат изпълнени. При усложняване на епидемичната обстановка ще трябва да бъде извършена актуализация на бюджета и поемане на допълнителен дълг.

Това стана ясно по време на изслушването на финансовият министър в оставка Кирил Ананиев в Народното събрание.

„От началото на пандемията до 31 март 2021 година са отделени 5.1 млрд. лева помощи за бизнеса и домакинствата, а в момента в бюджета са предвидени 1.345 млрд. лева. Това каза от парламентарната трибуна министърът на финансите Кирил Ананиев по време на изслушване във връзка с изпълнението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 г.“, обясни той.

Ананиев обяви още от основните бюджетни параметри към края на месец март. Приходите, помощите и даренията са в размер на 11.3436 1000 лева.

„Съпоставени със същия период на миналата година, когато приходите не бяга засегнати от пандемията постъпленията нарастват с над 370 млн. лева. Общата сума от данъчните постъпления 8.833 000 лева. Приходите нарастват с над 240 млн. лева“, посочи финансовият министър.

Той увери, че парите в Сребърния фонд са непокътнати. За всички разходи в държавния бюджет има аналитична отчетност, отбеляза министърът на финансите.

„След присъединяването към ERM II се създаде съвет за подготовка за приемането на еврото. Целевата дата е 1 януари 2024 година“, обясни министърът на финансите в оставка в отговор за присъединяването ни към еврозоната.

„На Координационния съвет е възложена задачата до да изготви Национален план за въвеждане на еврото до 30 юни тази година“, допълни той и уточни, че този план е основния документ.

Предишна статияБорисов: Ако Слави не направи кабинет, значи са страхливци!
Следваща статияЙордан Цонев и ДПС към ГЕРБ: Вие сте най-токсичната партия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук