Начало НОВИНИ Путин предупреждава Запада, че ще съжалява, ако реши да премине „червената линия“

Путин предупреждава Запада, че ще съжалява, ако реши да премине „червената линия“

0

Руският президент Владимир Путин предупреди своите чуждестранни съперници днес да не „пресичат червената линия“ с Русия, на фона на нарастващото напрежение със Запада.

САЩ и Европейският съюз от седмици изобличават, че Русия е разположила десетки хиляди войници до границите на Украйна. Те също така критикуват затвора на опонента Алексей Навални, който гладува от три седмици и който според близките му умира.

В ежегодното си обръщение за състоянието на нацията президентът не се позовава изрично на тези проблеми.

Русия е била обект на санкциите на Запада заради конфликта в Украйна, репресиите на опозицията и обвиненията в кибератаки, шпионаж и намеса в изборите и всеки път, когато Москва отговаряше. Но единственият международен въпрос, който Путин засегна, беше „опитът за преврат и убийството на президента на Беларус“, разкрит миналия уикенд от службите за сигурност на двете страни.

В този случай Путин осъди западното мълчание, ден преди среща в Москва с белоруския си колега Александър Лукашенко, лидер, широко критикуван на Запад за жестоките репресии, с които той спря протестното движение през август 2020 г.

„Не искаме да изгаряме мостове, но ако някой възприеме доброто ни намерение като апатия или слабост и възнамерява да ги изгори, тогава трябва да знае, че реакцията на Русия ще бъде асиметрична, бърза и сурова“, каза президентът.

В стаята на Манеж пред министри, депутати, сенатори и регионални ръководители Путин даде ясно да се разбере, че именно Кремъл ще реши във всеки отделен случай къде е границата на търпението на Москва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук