Начало НОВИНИ Pfizer идентифицира първите фалшиви версии на своята ваксина в Мексико и Полша

Pfizer идентифицира първите фалшиви версии на своята ваксина в Мексико и Полша

0

Американската фармацевтична компания Pfizer идентифицира чрез лабораторни тестове първите измамни партиди от своята ваксина срещу коронавируса в Мексико и Полша.

Според доклад в The Wall Street Journal около 80 души са платили 1000 долара в мексиканска клиника за всяка фалшива доза. След лабораторен анализ беше определено, че предлаганото вещество е дестилирана вода. 

Министърът на здравеопазването на щата Нуево Леон, д-р Мануел де ла О, заяви пред WSJ, че тези продукти имат различни партидни номера от тези, изпратени от държавните власти. Те също така показаха грешен срок на годност.

Тази констатация е направена в началото на февруари в мексиканска полицейска операция, довела до ареста на шестима заподозрени. Докладът не посочва колко дози са конфискувани.

През януари полската полиция иззе няколко флакона с течност с етикет Pfizer-BioNTech ваксина от апартамент на мъж. Според полските власти никой не е получил фалшивите вещества.

Pfizer подозира, че ваксините са измамни, тъй като се съхраняват в бутилки, различни от тези, които компанията използва. При тест фармацевт установява, че  течността в лабораторията си в Кънектикът е хиалуронова киселина, популявна за лечение на кожата.  

„Всички на планетата се нуждаят от ваксината. Мнозина отчаяно искат да я получат “, заяви шефът на световната сигурност на Pfizer Лев Кубяк за американския вестник.

„Имаме много ограничено предлагане, което ще се увеличава с увеличаването на мащаба и навлизането на други компании във ваксинното пространство. Междувременно, има перфектен шанс з престъпниците, обясни Кубяк.

„Никога не сме виждали толкова много измами, дезинформация и схеми“, разкри директорът на Центъра за права на интелектуална собственост на САЩ Стив Франсис за Wall Street Journal.

Тази северноамериканска агенция е открила повече от 35 дела, свързани с измами с имунизатори срещу COVID-19. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук