Начало БЪЛГАРИЯ На прощаване ”Борисов 3” неотложно отпусна близо 5 млн. за изкуствен остров...

На прощаване ”Борисов 3” неотложно отпусна близо 5 млн. за изкуствен остров край Варна

0
На изпроводяк “Борисов 3” отпусна 5 млн. лева за изкуствен остров край Варна като “неотложен разход”. Това се разбира от документите по възлагането на обществена поръчка за строителството на острова срещу новостроящия се петзвезден хотел в курорта Св. Св. Константин и Елена, съобщават от “Дневник”.
Той е собственост на едноименното акционерно дружество, част от бизнес групата около „Химимпорт“ и „Централна кооперативна банка“ (ТИМ).

Новината за провеждането на тръжната процедура става ясна на 12 април – дни преди старта на новия парламент и в залеза на кабинета “Борисов 3”. Решението е взето и малко след самите парламентарни избори на 4 април, на които стана ясно, че ГЕРБ ще изпаднат в политическа изолация, а предложението за кабинет на Борисовата формация е по всяка вероятност обречено, както стана ясно и днес с връщането на мандата. 

Възложители на бъдещото строителство са Община Варна и областния управител на Варненска област. И двете институции в момента са контролирани от ГЕРБ. Става дума за изграждане на брегозащитно съоръжение. Финансирането е отпуснато от кабинета на Бойко Борисов с решение от 17 февруари т.г. Описанието на проекта и приложените скици в инвестиционното предложение обаче показват, че става дума за изкуствен остров. След изграждането му, компанията Св. Св. Константин и Елена ще го получи на концесия, за да изгради върху него ваканционна и развлекателна инфраструктура.

Строителството на първия изкуствен остров в Черно море северно от Варна е предвидено в Подробния устройствен план на курорта, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от тогавашния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Още тогава изкуственият остров бе описан в текстовата част на плана като „противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък – яхтено пристанище“. Според плана неговата конструкция и точната конфигурация трябваше да бъдат уточнени „в бъдещи технически проекти“, което очевидно вече е факт.

От обявения търг за възлагане на обществената поръчка за строителството на острова става ясно още, че той е организиран след споразумение между кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев, сключено на 30 март. т.г. Според текста на документа Областна администрация – Варна е възложител, притежаващ одобрен инвестиционен проект и строително разрешение, издадено от главния архитект на Варна Виктор Бузев на 26 март м.г.

Община Варна е инвеститор в проекта за строителството на бъдещия остров и има осигурено финансиране съгласно Постановление на Министерския съвет. Сумата е близо 5 милиона лева.  Средствата са от резерва за непредвидени или неотложни разходи за 2021 г. в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия според Закона за държавния бюджет за т.г. 

Какви са тези непредвидени и неотложни обстоятелства, които не са в полза на частния бизнес, не е съвсем ясно. 

Срокът на договора, който предстои да бъде сключен за изграждането на острова е до 18 месеца от датата на сключването му. А изпълнението на обществената поръчка трябва да приключи до 17 месеца след това. Срокът започва от датата на откриването на строителна площадка и изтича с подписване на констативния акт за приключване на работата по обекта.

Източник: БГНЕС

Предишна статияНавални с послание от затвора. Изпитвал гордост и надежда
Следваща статия“Има такъв народ” ще каже какво ще прави с мандата едва след като го получи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук