Начало БЪЛГАРИЯ ПП ГЕРБ-СДС върна мандата за съставяне на правителство на президента Радев

ПП ГЕРБ-СДС върна мандата за съставяне на правителство на президента Радев

0

ПП ГЕРБ-СДС върна мандата за съставяне на правителство.

Мандатът бе върнат от номинирания за министър-председател Даниел Митов, след като тази сутрин ИК на ГЕРБ  взе решение да не се представя в парламента проекто-кабинета, обявен преди два дни.

Това стана след отказите за консултации от страна на Демократична България и „Има такъв народ“.

„Бяхме подготвени с екип и политики. за мен е арогантно и безотговорно, политически незряло, отстаналите парламентарно-представени партии да откажат разговори с нас. Затова връщаме мандата“, заяви Даниел Митов. Предожихме конкретни имена с ясна политическа биография.

„Надявам се да има диалог и доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство на основата на принципи и приоритети. Направено е честно и прозрачно предложение за управление“, отговори  държавният глава.

В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората политическа сила за съставяне на мандат. Искам да благодаря за усилията, които положихте за сформиране на правителство, заяви Радев.

Само легитимно правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе България от кризата, каза държавният глава.

„България има нужда от стабилно правителство, излъчено от парламента“, заяви Радев.

Той посочи, че се надява останалото време до връчването на втория мандат да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили.

Президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ проучвателния мандат за съставяне на правителство, съгласно конституционната процедура на първата политическа формация, получила най-много гласове от проведените избори на 4 април.

По закон държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат и на втората политическа сила, събрала най-голям вот. В случая това е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Ако и тя откаже да състави кабинет, президентът ще връчи мандата на трета партия по негова преценка, независимо от резултата ѝ на парламентарните избори. 

Предишна статияСкандал в УНСС! Дисциплинарно уволниха доцента, скочил срещу политическата визита на Борисов в университета
Следваща статияНавални с послание от затвора. Изпитвал гордост и надежда

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук