Начало НОВИНИ „Топлофикация София“ иска скок на парното и топлата вода с 15% от...

„Топлофикация София“ иска скок на парното и топлата вода с 15% от юли, на тока – с 32%

0

„Топлофикация София“ е поискала парното и топлата вода да поскъпнат с 15 процента от юли, а токът, произведен от нея по комбиниран начин – с 32 на сто. Това става ясно от публикуваните на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране заявления на топлофикациите, информира БНР.

Исканото увеличение при останалите дружества е между 5 и 71 процента за топлоенергията.

До края на миналия месец всички дружества трябваше да внесат в енергийния регулатор своите искания за промяна в цените на произвежданите от тях топлоенергия и ток.

С писмо Столичната топлофикация тогава е поискала от Комисията отлагане с няколко дни, а поисканите от нея цени стават ясни сега, след публикуването им от регулатора и предвиждат 15-процентен скок на парното и топлата вода.

Втората по големина топлофикация – Пловдивската, още в края на март обяви, че ще поиска да продава топлоенергията си с 23 на сто по-скъпо.

За най-голям скок настояват топлофикациите във Велико Търново – със 71 на сто и в Перник – с 61 процента. От дружеството във Враца изчисляват, че при тях увеличението трябва да е с 41 на сто, в Бургас – с една трета, а в Плевен – с 16 процента. Най-малко поскъпване са поискали Варненската топлофикация – със 7 на сто, и Сливенското дружество – 5 процента.

При произвеждания по високотехнологичен начин ток исканията за поскъпване се движат между 17 и 40 процента. Тези заявления на топлофикациите енергийният регулатор ще разгледа през месец юни, но досегашната практика сочи, че дружествата искат доста по-високи цени от тези, които накрая Комисията за енергийно и водно регулиране постановява.

Така, ако внесените калкулации бъдат утвърдени от КЕВР, от 1 юли топлоенергията в София ще струва на абонатите по 92 лв. за мегаватчас (92.32 лв. за отопление и 91.57 лв. за гореща вода).

Възможно е на следващ етап дружествата да поискат допълнителни увеличения – заради устремния ръст на цената на природния газ, доставян от „Булгаргаз“. Само преди дни КЕВР одобри 16% скок на синьото гориво, а топлофикациите са пресмятали разходите си при по-ниски нива.

Обстановката на енергийния фронт много бързо се мени.  В края на 2020 г. например столичният общински съвет одобри бизнес плана на „Топлофикация София“, в който бе предвидено услугите на общинското дружество да поскъпнат само с 3% и спряганата цена от 1 юли 2021 бе 84 лв. за мегаватчас топлоенергия. Сега заявката е за далеч по-сериозна промяна.

Още е рано да се прогнозира какво точно ще се случи с тарифите за топлата вода и парното, тъй като предстоят публични обсъждания на заявленията в КЕВР. Окончателно решение ще бъде взето в края на юни на закрито заседание на енергийния регулатор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук