Начало НОВИНИ Втора платформа за криптовалута се затваря в Турция

Втора платформа за криптовалута се затваря в Турция

0

Турските власти съобщават, че четирима души, свързани с криптовалутната платформа Vebitcoin, са арестувани и обвинени в измама.

Часове по-рано компанията внезапно обяви, че е прекратила дейността си, позовавайки се на финансови напрежения.

Длъжностни лица също започнаха разследване и блокираха акаунтите на платформата.

По-рано тази седмица, втора турска платформа, Thodex, спря да държи инвестиции от около 390 000 потребители.

Все повече хора избират да използват криптовалути в Турция в опит да защитят спестяванията си от рязък спад в стойността на местната валута, лирата. Но турският пазар на криптовалути е нерегулиран.

Миналата седмица Турция заяви, че ще забрани използването на криптовалути за плащане на стоки и услуги от 30 април.

Мехмет Надир Ягчи, прокурор в югозападния град Мугла, каза, че четиримата арестувани са администратори и персонал на платформата.

В петък Vebitcoin обяви на уебсайта си, че е спрял всички дейности, „за да изпълни всички разпоредби и претенции“. Не беше ясно веднага колко хора са били засегнати.

„Поради неотдавнашното развитие в индустрията за крипто пари, операциите ни бяха много по-високи от очакваното. Бихме искали да заявим със съжаление, че тази ситуация ни доведе до много труден процес“, се казва в нея.

Междувременно Турция е издала международна заповед за арест на основателя на Thodex Фарук Фатих Озер, който, както се съобщава, е избягал в Албания с предполагаеми 2 млрд. долара от инвеститори.

Полицията също арестува 62 души заради предполагаеми връзки с Thodex. Озер нарече твърденията срещу него „неоснователни“ и заяви, че е в Албания за работни срещи.

В сряда Thodex публикува съобщение, в което се казва, че са необходими пет дни, за да се справи с неуточнена външна инвестиция, преди да спре търговията. Започна разследване на платформата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук