Начало НОВИНИ Защитиха уволнения доц. Осиковски колеги от СУ и УНСС

Защитиха уволнения доц. Осиковски колеги от СУ и УНСС

0
Академичната общност на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и катедра „Медии и обществени комуникации“ в Университет за национално и световно стопанство защитиха уволненият доц. д-р Мартин Осиковски от УНСС.

На 21 април доцентът бе дисциплинарно уволнен, защото реагира публично срещу предизборната визита на Бойко Борисов в УНСС.

В своя позиция студенти, докторанти и преподаватели от СУ изразяват остър протест срещу дисциплинарното уволнение на Осиковски. Считаме, че това действие е груб акт на нарушаване на правото на свободно изразяване на мнение и позиция, гарантирани в Конституцията на Република България. Подкрепяме колегата Осиковски и категорично възразяваме срещу подобни крайно опасни практики, познати ни от тоталитарно време – с опити за налагане на догматични идеологии, с контрол върху всички и всичко, заявяват от СУ. На г-н Ректора на УНСС напомняме, че университетите не са фирми, те са място на свобода на мисленето и словото! Затова считаме, че подобни действия са не просто неприемливи, те са вредни и опасни!, пишат още от Софийския университет.

Колегите на Осиковски от УНСС апелират наказанието му да бъде преразгледано и той да бъде възстановен като преподавател в екипа на катедрата. В свое становище те заявяват: Доц. д-р Мартин Осиковски работи в УНСС от 10 години и е уважаван член на академичната общност в България и в чужбина. Той е авторитетен преподавател и изследовател, възпитаник на едни от най-престижните европейски университети – Хелзинкски университет, Хайделбергски университет „Рупрехт Карл“, Оксфордски университет. Доц. д-р Осиковски има сериозни изследователски и научни приноси, въвел е високи стандарти в своята работа от западноевропейски тип. Работил е дълги години активно на ключови позиции за университета и катедрата – научен секретар от 2016 г. до сега и главен секретар по уеб комуникациите на УНСС от 2020 г. до сега. Нашият колега участва активно като ръководител и член на научни екипи в разработването на значими изследователски проекти, както на университетско, така и на национално и международно ниво, включително и като част от екипа на Engage.eu – престижната университетска мрежа, част от която е и УНСС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук