Начало БЪЛГАРИЯ Ивайло Калфин: Планът за възстановяване се използва за политически битки

Ивайло Калфин: Планът за възстановяване се използва за политически битки

0

„Няма възможност да се пише нов план за възстановяване и устойчивост. Най-разумно е да се внесе този, изготвен от ГЕРБ. По-късно следващото правителство може да внесе корекции“. Това коментира пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия. 

Той поясни, че подготовката на такъв план отнема месеци и ако България започне отново, това означава нови консултации, които ще отнемат време, а последствията са, че страната ни ще има достъп до средствата от Европейския съюз по-късно. 

„Има много критики, може би с основание. Но няма възможност да се пише нов план. Или този, или близък до този план ще бъде внесен. По-добре е да бъде внесен, за да може България да има достъп до първите средства, които отпуска Европейският съюз“. 

В предаването „Неделя 150“ Калфин отново подчерта, че „планът дава възможност, но не замества националните правителства в решенията“. 

„Това е огромна възможност. Никога досега ЕС не е генерирал толкова средства извън бюджета. България ще има достъп до 60 млрд. лева през следващите няколко години. Голяма част от тези пари няма и да връщаме. Въпросът е не как ще се похарчат тези средства, а къде искаме да отиде държавата ни през следващите десет години и как тези пари могат да ни помогнат. По този начин трябва да върви логиката, водеща трябва да е визията. Такова нещо аз обаче не виждам“. 

По думите на Ивайло Калфин в момента планът се използва за политически битки. 

Той коментира и политическата обстановка у нас. Според него ситуацията е предвидима, защото избирателите са поставили трудна, но не невъзможна задача – искат нов тип управление: 

„Отиване на нови избори означава провал на политиците“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук