Начало НОВИНИ COVID-19: Унгария признава Sputnik V за най-ефективната и безопасна ваксина

COVID-19: Унгария признава Sputnik V за най-ефективната и безопасна ваксина

0

Правителството на Унгария призна Sputnik V за най- ефективната и безопасна ваксина срещу коронавируса сред петте използвани в страната. Според акаунта на Sputnik V в Twitter, на всеки 100 000 имунизирани с руската ваксина има само 95 заразени с COVID-19 и един фатален случай.

Междувременно на всеки 100 000 инокулирани с лекарството AstraZeneca има 700 инфекции и седем смъртни случая. В случая на Pfizer / BioNTech са регистрирани 555 инфекции и 32 смъртни случая на всеки 100 000 ваксинирани. Проучванията оценяват ефикасността и безопасността на пет имунизатори: Sputnik V, AstraZeneca, SinoPharm, Moderna и Pfizer.

Sputnik V, разработен от Центъра за епидемиология и микробиология на Николай Гамалея с финансиране от Руския фонд за директни инвестиции (RDIF) и одобрена в Русия на 11 август 2020 г., стана първата в света регистрирана ваксина срещу коронавируса. 

Препаратът, вече одобрен в 61 държави, се състои от две дози, приложени с интервал от 21 дни: първата се основава на човешки аденовирус тип 26, а втората – на рекомбинантен човешки аденовирус тип 5.

Изследване на 3,8 милиона руснаци, имунизирани с двата компонента на лекарството, показа, че то е 97,6% ефективно.

Sputnik V е одобрена в повече от 10 страни в Латинска Америка и Централна Америка. Производството в Аржентина ще спомогне за улесняване на доставките до други партньори в региона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук