Начало НОВИНИ ЕС съди AstraZeneca за забавяне на доставката на ваксини

ЕС съди AstraZeneca за забавяне на доставката на ваксини

0

Европейският съюз започна съдебни действия срещу производителя на коронавирусни ваксини AstraZeneca.

Европейската комисия – изпълнителната власт на ЕС – заяви, че съди компанията за неспазване на договора за доставка на ваксини и за липсата на „надежден“ план за осигуряване на навременни доставки.

AstraZeneca заяви, че „ще се защити категорично в съда“.

Някои от блока твърдят, че AstraZeneca е показала преференциално отношение към Обединеното кралство, но компанията отрече това.

Междувременно САЩ обявиха, че ще споделят до 60 милиона дози от своята ваксина AstraZeneca с други страни. Дозите ще могат да бъдат изнесени през следващите месеци след федерален преглед на безопасността, съобщава агенция AP.

Говорител на Европейската комисия заяви, че акцията е започнала в петък с подкрепата на всички 27 държави-членки.

Това произтича от сделка, подписана от комисията миналия август за 300 милиона дози ваксина Оксфорд-АстраЗенека, с възможност за още 100 милиона.

По-рано тази година AstraZeneca заяви, че доставките й ще бъдат намалени поради производствени проблеми. От 80 милиона дози, планирани за доставка през първото тримесечие на 2021 г., са изпратени само около 30 милиона.

Според Европейската комисия компанията трябва да осигури 70 милиона дози през второто тримесечие на 2021 г. вместо 180-те милиона, които бяха първоначално договорени.

„Условията на договора или някои условия на договора не са били спазени“, каза говорителят. „Искаме да сме сигурни, че има бързо доставяне на достатъчен брой дози, които са обещани въз основа на договора.“

Комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес написа в туитър, че приоритетът на комисията е да „гарантира, че доставките на ваксини Covid-19 се извършват за защита на здравето на жителите на Европейския съюз“.

„Всяка доза ваксина е от значение. Всяка доза ваксина спасява живота“, пише Кириакидес.

Един представител на ЕС каза пред агенция Ройтерс, че е предприето решението да се „изпрати съобщение“ до главния изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук