Начало НОВИНИ Планът на Германия: премахване на част от ограниченията за ваксинираните

Планът на Германия: премахване на част от ограниченията за ваксинираните

0

Канцлерът Ангела Меркел посочи, че имунизираните ще бъдат освободени от представяне на задължителен отрицателен тест за COVID-19.

„Тези, които са получили пълния режим – т.е. и двете дози на BioNTech, Moderna или AstraZeneca, ще бъдат освободени от задължението за представяне на отрицателен тест, карантини и представяне на PCR тест в определени магазини или фризьорски салони“, каза германският лидер след среща с правителствените ръководители на 16-те провинции.

От юни настоящият ред на приоритетните групи, които трябва да бъдат ваксинирани, ще бъде премахнат в цялата страна, независимо дали по възраст, принадлежащи към особено уязвими групи или съществени работници, добави Меркел. В някои федерални провинции тези разпоредби, които бяха приложени в началото на ваксинационната кампания, вече започнаха да се прилагат или поне стават по-гъвкави сред тези групи.

Срещата на Меркел с регионалните сили е първата, откакто се активира т. нар. „аварийни спирачки“, след преминаване на парламентарния процес за  модификацията на Закона за инфекциите, която предвижда единни насоки за цялата страна.

В по-голямата част от страната има нощен комендантски час.

23,4% от населението (около 19,4 милиона жители) вече са получили първата доза, докато на 7,4% – около 5,9 милиона – е бил прилаган пълният режим, сочат данните от 25 април на Института по вирусология на Робърт Кох (RKI).

Германското правителство обаче настоява, че имунизираните трябва да продължат да спазват основните мерки, като например използване на маска или безопасно разстояние.

Предишна статияМаринела Нинева влезе в топ 10 на маратон в България
Следваща статияФранция: предучилищното и началното училище отвориха врати този понеделник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук