Начало БЪЛГАРИЯ Антоанета Стефанова от ИТН върна мандата веднага

Антоанета Стефанова от ИТН върна мандата веднага

0

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание „Има такъв народ” Антоанета Стефанова. Тя върна веднага мандата с думите, че отказват да участват в безпринципни коалиции.

Заедно с номинирания за премиер Антоанета Стефанова, в президенството на разговор с Румен Радев са Тошко Йорданов и Ивайло Вълков.

Именно в кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство. Разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво правителство не може да бъде съставено на базата на безпринципни коалиции, заяви Радев, след като прие папката с върнатия мандат.

Обществото ни от години очаква Народното събрание да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Решенията на българския парламент трябва да бъдат взети независимо от изпълнителната власт. Наред с всички предложения, разглеждани в НС, липсва най-важното, смята президента – правителството в оставка продължава да не внася актуализация на бюджета, което по думите на Румен Радев продължава да лишава българските пенсионери от подкрепа.

Още преди ден лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че формацията му няма да сформира кабинет:

„Нямаме необходимите брой депутати и необходимите партньори. В такава ситуация ние не можем да съставим кабинет, не може да има стабилно правителство. Като няма стабилно правителство не може да има стабилно управление. Това е все едно , който някой кара една кола да зависи от други хора, които са отстрани, катастрофата е неизбежна.“

Сега президентът трябва да реши на коя от останалите четири формации да даде последна възможност да сформира правителство.

Ако и третият опит в 45 парламент се провали, Радев ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук