Начало БЪЛГАРИЯ Депутатите обсъждат окончателните промени в Изборния кодекс

Депутатите обсъждат окончателните промени в Изборния кодекс

0
Депутатите ще обсъдят окончателните промени в Изборния кодекс, внесени от партията на Слави Трифонов ”Има такъв народ”. Основните изменения предвиждат нов състав на Централната избирателна комисия, нов изборен район ”Чужбина” и падане на ограничението за разкриване на секции в страни извън Европейския съюз.
В програмата на парламента са и промените в Закона за политическите партии, които предвиждат намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас.

Изборните правила, предлагани от „Има такъв народ“, предвиждат нова професионална Централна избирателна комисия, редуцирана до 15 членове, които да се назначават от президента след публични консултации с парламентарно представените политически сили. Премахва се и квотата в Избирателната комисия на партии и коалиции, които са в Европейския парламент, но не участват в националния.

Измененията предвиждат изцяло машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина, и видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секциите. Депутатите трябва да решат дали да бъде въведено дистанционно електронно гласуване, което да се проведе експериментално за предстоящите през есента президентски избори.

В съкратената седмичната програма на Народното събрание е предвидено гласуване на три проекта за създаване на временни комисии, две от които за проверка на обектите на територията на Лесопарк „Росенец“, внесени поотделно от ГЕРБ и „Демократична България“, и проект на решение за създаване на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ от органите на реда срещу протестиращи граждани миналото лято.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук