Начало НОВИНИ СЗО предупреждава, че индийският вариант на COVID-19 е в най-малко 17 страни

СЗО предупреждава, че индийският вариант на COVID-19 е в най-малко 17 страни

0

Така нареченият „индийски вариант“ на коронавируса, за който се съобщава, че е вкарал азиатската държава в здравна катастрофа, е открит в „поне 17 страни“, обяви Световната здравна организация във вторник, 27 април.

„Повечето от последователностите, качени в базата данни GISAID, идват от Индия, Обединеното кралство, САЩ и Сингапур“, заяви СЗО в седмичния си доклад за пандемията. През последните дни, вариантът е открит и в няколко европейски държави (Белгия, Швейцария, Гърция и Италия).

Вариантът все още поражда въпроси. Повтарянето на случаите в Индия може да се дължи и на неспазване на мерките, наложени за справяне с коронавируса.  

Организацията подчертава, че други варианти, които циркулират, също са силно заразни и че от тяхната комбинацията „може да играе роля при реактивирането на случаите“ в Индия.

Индия е изправена пред взрив на случаи, които в понеделник счупиха световния рекорд с 352 991 нови инфекции и национален рекорд от 2 812 смъртни случая. Общият брой на случаите по света достигна 147,7 милиона.

Необходими са спешни „допълнителни проучвания“ относно заразността, тежестта и риска от реинфекция на индийския вариант.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук