Начало БЪЛГАРИЯ Христо Иванов: Политическите сили в парламента не са съзрели за правителство на...

Христо Иванов: Политическите сили в парламента не са съзрели за правителство на промяната

0

Третият мандат е кризисен мандат. Това е последен опит преди да се стигне до нормалната процедура за възобновяване на управлението в една нормална демократична държва – изборите, каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в коментар за неизвестните около третия мандат и предсрочните избори като алтернатива.

Не сме спирали с опитите да се създаде правителство, защото това е въпрос на отговорност. Явихме се на изборите с искане на мандат от гражданите. Те гласуваха за промяна, но възложиха надеждите си на „Има такъв народ“. Ние от от първия ден в парламента заявихме готовността си да им предложим помощта си за осъществяване на промяната. Техният аргумент е, че парламентът няма ресурс да излъчи правителство на промяната. Сега всяка политическа сила в парламента трябва да даде мнението си какво трябва да се направи, заяви Иванов.

По усмотрение на президента е как ще подходи, но нашата дефиниция е, че страната се намира в три кризи.

Едната очевидно е свързана с епидемичната обстановка и готовността за решителен план за доброволна ваксинация.

Втората криза е икономическата криза, която е отключена от здравната криза, но ще се превърне в предизвикателство за преминаване към технологично обновяване на икономиката.

Третата криза е кризата на държавността, кризата с корупцията. Това е най-трайната криза и ние искаме да се захванем с нея. Затова от първия ден внесохме пакет от конституционни промени. Самият факт, че няма нито една заявка за подкрепа или за разговор показва, че политическите сили не са съзрели за тази промяна.

Изглежда, че този парламент не може да роди промяна в дълбочина. Малко сме забравили, че управлението произхожда от парламента, свикнали сме да гледаме един човек с джипка, затова не си даваме сметка, че без мнозинство, базирано на програми, не може да има реална промяна, подчерта Христо Иванов.

В парламента няма разговори. Политическите сили не гледат в една посока, за това как да стане промяната, отбеляза той.

По думите му шансът „Демократична България“ да приеме третия мандат за съставяне на правителство е въпрос на разговори. Ние не само нямаме мнозинство, а имаме само 27 народни представители от 240, посочи съпредседателят на ДБ.

Нормалният ход е да започнем разгоовр с избирателите си в името на какво и с какво сме готови да правим определени усилия. „Демократична България“ съзнава своя дълг и капацитет. От тази гледна точка на всеки етап от процедурата сме готови на отговорно поведение.

Но отговорно поведение е и нашата оценка, че политическите сили в парламента не са съзрели да излъчат управление на промяната, каза още Христо Иванов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук