Начало НОВИНИ Байдън: Време е големият бизнес и богатите да плащат справедливо

Байдън: Време е големият бизнес и богатите да плащат справедливо

0

Президентът на САЩ, Джо Байдън, заяви тази сряда, 28 април, че „е време“ големите корпорации и най-богатите в страната, които са 1% от населението на САЩ „, да плащат справедлив дял“ от данъци и такси.

Байдън в речта си, пред двете камари на Конгреса на САЩ, посочи, че големите компании трябва да помогнат, като плащат със своите данъци публичните инвестиции, които правителството възнамерява да предприеме.

Джо Байдън посочи, че скорошно проучване гарантира, че 55% от големите компании са платили „нула“ федерални данъци миналата година, като са постигнали значителна сума пари печалба, докато мнозина са укривали данъци или са се възползвали от облаги и намаления за наемане на работници в други страни. „Това не е правилно“, заключи той. 

Байдън обясни, че тези, които печелят 400 000 или повече долара годишно, ще плащат отново 39,6%, както беше по време на президентството на републиканеца Джордж Буш (2001-2009).

Той предупреди, че Министерството на финансите ще действа със съмнение с милионерите, които възнамеряват да „изневерят“ на печалбите си. 

По същия начин, с увеличаването на данъчното облагане на големите компании, се предлага да се финансира Планът за заетост или Планът за инфраструктура, с повече от два милиарда инвестиции и създаването на милиони работни места за финансиране на инфраструктурите на страната.

По-рано Байдън направи силна защита на работата на профсъюзите в страната и подчерта, че „Уолстрийт не е изградил САЩ, а средната класа и синдикатите“.

В тази речм която той изнесе в навечерието на 100-ия си ден в Белия дом, Байдън поиска от Конгреса да одобри предложението му за защита на синдикалните организации.

Той направи и други твърдения, като подчерта, че който работи по 40 часа седмично, не трябва да е под прага на бедността.

Предишна статияЕкологичните тенденции през 2021 г., предизвикани от пандемията
Следваща статияТома Биков не вижда проблем в това, че премиерът в оставка не е стъпвал в народното събрание от една година

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук