Начало НОВИНИ Навални, притиснат от руското правосъдие, разтваря политическото си движение

Навални, притиснат от руското правосъдие, разтваря политическото си движение

0

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, в ъгъла на властите, разпусна политическото си движение този четвъртък, 29 април, за да защити сътрудниците си от наказателно преследване, предвид сигурността, че неговата мрежа от офиси ще бъде обявена за „екстремистка“ незабавно от правосъдието.

„Продължаването на работата на мрежата от офиси на Навални в сегашното й състояние е невъзможно: тя веднага ще бъде санкционирана за екстремизъм, което ще означава присъди в затвора за тези, които работят и си сътрудничат с нея“, каза ръководителят на щаба на опозиционния лидер – Леонид Волков, във видео, публикувано в социалните мрежи.

„Официално разпускване на мрежата“, увери той, след като миналия понеделник московският прокурор спря определени дейности на платформата – разпространявайки я в няколко руски региона от Далечния изток до столицата – в очакване на съдебна декларация, че е „екстремистка“.

Използваният аргумент е, че мрежата публикува на своите страници „екстремистки материали, призиви за екстремистки дейности и масови безпокойства и участие в неразрешени публични събития“, позовавайки се на шествията, проведени през януари и 21 април в Русия в полза на освобождението на Навални.

Съобщението съвпадна с появата на активиста чрез видеоконференция от затвора по време на изслушването на жалбата му срещу присъдата на московски съд, който го призна за виновен.

Основният противник на Кремъл, който е лишен от свобода от 101 дни за старо наказателно дело, за което трябва да изтърпи затвор от две години и половина и който току-що е напуснал триседмична гладна стачка в лошо здравословно състояние, се появи на съдебните екрани. 

По време на изслушването – в което той загуби своята жалба – политикът нападна президента Владимир Путин, като го нарече „гол цар, който за 20 години с „посредствено управление“ успя да „ограби хората в тази страна и да ги лиши от тяхното бъдеще“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук