Начало БЪЛГАРИЯ Разпети петък е – най-тъжният ден от Страстната седмица

Разпети петък е – най-тъжният ден от Страстната седмица

0
Православният свят отбелязва Разпети петък – най-тъжният ден от годината. Това е денят, в който Божият син е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на хората.

В църквите у нас ще бъдат отслужени така наречените Царски часове. След това се изнася Светата плащаница, а вярващите минават под нея. Тя символизира плата, в който е било увито Божието тяло. Минавайки под масата, вярващите съпреживяват смъртта на Иисус Христос и се прекланят пред саможертвата му.

На този ден от Страстната седмица постът е особено строг – според църковната традиция днес не бива да се яде, нито да се пие, (най-ревностните застъпници на поста не пият и вода). През този петък според християнската традиция не трябва да се върши никаква работа, включително и домакинска.

Народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие.

На Велики петък се отслужва Света литургия, защото на този ден Исус е принесъл доброволно себе си в жертва в името на спасението на всички християни. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб на Христос, на който се поставя плащаницата, с която е било обвито мъртвото му тяло

Свещеникът, а след него и всички присъстващи на литургията в края на ритуала целуват кръста, Светото евангелие, а накрая и плащаницата. Поради извънредната ситуация с коронавируса, ви призоваваме да бъдете #ОтговорниВкъщи и да не ходите на църковната служба.

Вечерта плащаницата се изнася за вечерно богослужение и с нея се обикаля храмът като символично погребение на Христос. Поклонението на плащаницата продължава до събота вечер, минути преди Възкресението.

По време на вечерното богослужение се извършва символично опело на Христос пред плащаницата. След като се изнесе от храма, песнопенията продължават с обредна обиколка на храма, символизираща погребението на Исус. В края на службата плащаницата се полага в „гроба“ – в центъра на храма. Поклонението пред плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук