Начало БЪЛГАРИЯ След 14-часов маратон депутатите решиха: Без гласуване по пощата и без избирателен...

След 14-часов маратон депутатите решиха: Без гласуване по пощата и без избирателен район „Чужбина“

0

Неограничен брой на избирателните секции в чужбина, 100-процентно машинно гласуване в избирателните секции с над 300 души, нов и намален състав на Централната избирателна комисия, видеонаблюдение при броенето на бюлетините.

Това гласуваха окончателно депутатите през близо 14 часовия парламентарен маратон в четвъртък. Дебатите по промените на Изборния кодекс продължиха през целия ден със скандали, прегласувания, проверки на кворума и приключиха малко преди 23.00 часа, предаде БНР.

Беше премахнат лимитът от 35 избирателни секции в страни извън Евросъюза.

Съставът на Централната избирателна комисия се намалява от 20 на 15 членове и ще се назначава от президента въз основа на предложения на парламентарните партии.

Депутатите приеха и възможността да се обжалват решенията на ЦИК в тридневен срок пред съответния административен съд. Според приетите текстове съдът разглежда жалбата и се произнася по нея в срок от три дни, като решението на съда може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Народните представители приеха окончателно да има гласуване само с машини в избирателните секции с над 300 души. До гласуване с бюлетини ще се стигне само при технически проблем.

Броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии ще се предава онлайн. Редът и условията, по които ще се провежда видеонаблюдението, ще се определят от ЦИК, а техническото осигуряване се възлага на Министерския съвет.

Няма да има район „Чужбина“, тъй като не бе приета методиката, по която ще става районирането.

В същото време депутатите решиха, че няма да има гласуване по пощата зад граница. Отхвърлено беше и предложението за въвеждане на експерименталното дистанционно електронно гласуване на президентските избори.

Народните избраници също така приеха пропорционалната избирателна система за избор на народни представители да се прилага до провеждане на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон.

Това бе направено по предложение на депутатите от „Има такъв народ“ Ива Митева, Виктория Василева и Тошко Йорданов.

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ от текста да отпадне думата „редовни“. А това на практика означава, че пропорционалната система няма да важи и след евентуални предсрочни избори.

Така, макар в Изборния кодекс да не се предвижда изрично въвеждане на мажоритарен вот, депутатите спориха „за“ и „против“ тази идея.

Не е ясно обаче каква система ще се прилага – мажоритарна в два тура, мажоритарна в един тур или смесена. Това стана, след като със 125 гласа от ГЕРБ и „Има такъв народ“ бе одобрен от депутатите вкаран в последния момент от хората на Слави Трифонов текст в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс.

„Сега ще стане ясно кой е за мажоритарни избори, след като ГЕРБ в комисия гласуваха против“, даде тон на прерасналия в караница дебат зам-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Веднага срещу него се изправи шефката на депутатите от ГЕРБ, която поиска пропорционалната система да се отмени веднага, а не да се чакат следващи редовни избори.

Йорданов обаче отвърна, че следващите избори няма да са редовни и няма време за промяна на избирателната система. „Не се дръжте глупаво, или гласувате това предложение, или не“, отхвърли той искането на Атанасова.

„Недейте да шиканирате“, отвърна му обаче Димитър Главчев от ГЕРБ. „Вашият лидер Станислав Трифонов през 2019 г. обяви, че влизате в политиката, за да реализирате идеите на референдума си. Покажете, че има смисъл от вашето съществуване“, обърна се той към ИТН.

„Не може да се направи за един ден райониране“, контрира Тошко Йорданов.

Малко разум в разговора опита да внесе Крум Зарков от БСП, който определи дебата като надлъгване и саботаж от страна на двете партии, подкрепящи мажоритарното гласуване.

„Предложеният текст е една фикция и нито гласуване за него, нито негласуване ще промени нещо“, подкрепи го и Атанас Славов от ДБ. ГЕРБ обаче припомниха на ИТН, че „Шоуто на Слави“ има готово мажоритарно райониране още от 2016 г. И поискаха то да се приложи още на изборите през юли.

„От 6 години говорите за мажоритарни избори и нямате готов закон. В текста трябва да се отбележи, че се въвежда мажоритарна система, не каквато и да е“, заяви и Росица Кирова от ГЕРБ.

„Безмислено е. Случва се разговор кой е по-мажоритарен“, обобщи пък Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!“.

На финала Хамид Хамид от ДПС пък поиска текстът въобще да не се гласува, защото е внесен между първо и второ четене и е в нарушение на правилника, че трябва да спазва темата на промените, минали първо четене. Това искрено изненада Татяна Дончева, която водеше заседанието. „Е оти ручахте жабетата тука 20 години?“, скара се тя на председателката на НС Ива Митева, след като получи от нея потвърждение, че текстът е внесен по този начин.

Митева е бивш директор на правната дирекция на НС. „Няма да подлагам на гласуване законодателни еквилибристики“, категорична бе Дончева. Това й решение предизвика искане за 10 минутна почивка, след която председателското място зае Кристиан Вигенин. Той подложи отмяната на пропорционалната система на гласуване и тя бе одобрена. Каква система ще я смени обаче тепърва ще се решава. 

От ГЕРБ настояха мажоритарно гласуване да се въведе веднага и обвиниха „Има такъв народ“, че се отмята от предизборно обещание. От БСП пък бяха категорични, че подобна система е неприложима в български условия.

Депутатите също така решиха, че карантинираните заради коронавируса ще могат гласуват с подвижна урна на мястото, на което са в изолация, независимо дали имат настоящ адрес там, като ще могат да подават заявления и в деня на вота.

Жителите на селата с над 100 души ще могат да избират кмет. Досега ограничението беше за селища с население от над 350 души.

„Ние приемаме пиратски кодекс, това е абордаж срещу държавата. Не мога да си обясня защо сега на всяка цена трябва да се приемат изменения, за които самите вносители не знаят какво пише в тях и какво следва от тях“, заяви депутатът Радомир Чолаков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук