Начало НОВИНИ Eвропарламентът с извънредна резолюция срещу Русия

Eвропарламентът с извънредна резолюция срещу Русия

0
Европейският парламент прие снощи извънредна резолюция с тежки предупреждения срещу Русия. Тя бе п одкрепена с огромно мнозинство – 569 гласа ”за”, 67 ”против” и 46 въздържали се. Резолюцията ”относно Русия, касае случая с Алексей Навални, увеличаването на военното присъствие по границата на Украйна и руското нападение в Чешката република”.

Евросъюзът трябва да намали зависимостта си от руска енергия, да спре „Северен поток 2“ и спорни руски АЕЦ на своята територия. Това призова Европарламентът. В същото време от „Газпром“ обявиха, че делът му на европейския пазар през 2020 г. е достигнал 32.2% и продажбите му в Европа, въпреки пандемичните условия, влизат в петорката най-добри в историята на концерна. Очакванията за настоящата година са за ръст на износа на руски газ за ЕС от 5 на сто до 183 млрд. куб. м, предаде ТАСС

Наред с осъждането на подривните действия на Русия и отбелязването и на случая с опита за отравяне на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, евродепутатите настоятелно призоват „институциите на ЕС и всички държави членки да спрат завършването на газопровода „Северен поток 2“ и да настояват за прекратяване на изграждането на спорни атомни електроцентрали от „Росатом“.

Държавите от ЕС не трябва повече да приемат руски средства с неясен произход, пише още в резолюцията. Евродепутатите призовават Съвета на ЕС да ограничи инвестициите на Кремъл в подривна дейност и разпространение на корупция. ЕП повтаря призива Кипър, България и Малта да прекратят предоставянето на гражданство срещу инвестиции (т.нар. „златни паспорти“).

Европарламентът също така призовава държавите от ЕС съгласувано да изгонят руски дипломати заради случая в Чехия и да действат своевременно и решително срещу разрушителните действия на руските разузнавателни служби, като повишат сътрудничеството в областта на контраразузнаването и споделянето на данни.

Евродепутатите заявяват, че ако Русия нахлуе в Украйна, Москва трябва да бъде изключена от платежната система SWIFT, вносът в ЕС на руски енергоносители да бъде прекратен, имуществото на олигарси от обкръжението на руските управляващи и техните семейства да бъде запорирано, а визите им за ЕС да бъдат отменени.

ЕП отчита, че същите служители на руското военно разузнаване ГРУ, които са отговорни за взривовете в складовете за боеприпаси в чешкото село Върбетице, са били обвинени в опита за убийство на Емилиян Гебрев и на още двама души в България през 2015 г. и за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. във Великобритания, както и че Москва не съдейства за разследването на тези престъпления и осигурява подслон на основните заподозрени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук