Начало БЪЛГАРИЯ БСП решава днес как да върне мандата на президента Радев

БСП решава днес как да върне мандата на президента Радев

0

БСП решава днес как да върне мандата на президента Радев

Националният съвет на партията се събира в 14 часа след тържествата за 1 май. Заседанието ще бъде съвместно с парламентарната група и коалиционните партньори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви това след заседание на Изпълнителното бюро на БСП преди два дни. 

Президентът Румен Радев преди това посочи, че ще връчи на 5 май третия мандат за съставяне на правителство на БСП, която е трета политическа сила. Малко по-късно Корнелия Нинова свика извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Към този момент нито една от петте парламентарни сили не декларира, че ще подкрепи правителство на БСП след новината, че президентът ще връчи на левицата третия мандат на 5 май.

ГЕРБ призоваха червените да върнат бързо мандата, за да не се бавят предсрочните парламентарни избори.

„БСП не искат да разговарят с ГЕРБ, а и ГЕРБ имат решение, че няма да участват в управление с БСП. „Има такъв народ“ са заявили, че не желаят също да влизат в каквито и да е коалиции с БСП, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.  – Така че няма смисъл мандатът да се бави. Трябва да се върне, според нас, по най-бързия начин, за да се разпусне Народното събрание и да се обяви дата за предсрочни избори.“

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов бе категоричен, че дясното обединение няма да подкрепи червено правителство и че новите избори вече са сигурни:

Още по време на предизборната кампания заявихме, че не можем да подкрепим управление с мандата на БСП и тази наша позиция остава непроменена. Не виждам как такъв мандат би могъл да бъде подкрепен на база програма, след като БСП не са представили такава. Неизбежни стават изборите.

ДПС припомниха, че още в деня на изборите са обявили, че няма да подкрепят правителство на левицата.

Избирателите на 4 април избраха промяната. Още тогава заявихме, че няма да подкрепим правителство, предложено от
партиите, които загубиха изборите – ГЕРБ и БСП, коментира лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Според него би било добре тези, които получат третия мандат, да се опитат да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики. На въпрос дали това означа, че е възможно ДПС все пак да даде подкрепа за експертен кабинет, предложен от червените, той отговори, че тепърва трябва да се види какво ще направи БСП.

Но иначе според нас отиваме на нови избори, обобщи Карадайъ.

В тази ситуация партията надделва мннението лидерът Корнелия Нинова да върне веднага, както постъпиха от ИТН.

Някои от ръководството на СП обаче настояват БСП да предложи кабинет, както направиха ГЕРБ.

Изборът е труден, защото и в двата случая има доста „мини“.

БСП е най-старата партия в страната и не ѝ подхожда да постъпва лекомислено по държавни въпроси, смятат тези социалисти, според които Нинова трябва да предложи проектокабинет.

Пред този вариант има две опасности. Първата – да не бъде подкрепен от никого. Това е много вероятно, като се имат предвид декларациите от страна на останалите политически сили в 45-ото Народно събрание, че не биха подкрепили правителство на БСП. Такава вероятност бе отхвърлена от ГЕРБ, ИТН, ДПС и от ИСМВ. 

 Минус е и, ако този състав не получи подкрепа извън левицата, защото ще „увисне“.

Но пък от друга страна това би могло да бъде правителството, с което социалистите да се явят на евентуалните предсрочни парламентарни избори. И тогава лицата от проектокабинета биха могли да станат основните остриета в кампанията.

Има обаче и друга „мина“ пред кабинета на БСП.

Какво правим, ако изведнъж ГЕРБ и ДПС решат ни подкрепят? Тогава завинаги сме опаковани с партиите на статуквото, разсъждават червени.

Вариантът, при който Корнелия Нинова веднага връща мандата, също крие рискове. На първо място репутационни, защото ще се подкопае авторитетът й на сериозна и отговорна партия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук