Начало БЪЛГАРИЯ Борисов: Не са ли токсични БСП, ДПС и „Демократична България“, с които...

Борисов: Не са ли токсични БСП, ДПС и „Демократична България“, с които никой не иска да прави правителство?

0

На извънреден брифинг в централата на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че ГЕРБ няма да сезира Конституционния съд за Изборния кодекс.

„Целта беше една-единствена – Централната избирателна комисия да се даде в ръцете на кандидата за президент. И тук е големият парадокс – ЦИК се назначава от Радев. Само че парламента, за да бъде диктата пълен, не му направиха методология – сиреч сега, той какво ще прави, кой ще е председател? Нормално е да е най-голямата парламентарно представена сила…демокрацията – това е гласувал народът. Или ще направят същото като в парламента? Къде му е методологията на парламента? Как той ще назначи председател, зам. председател ?“, коментира Бойко Борисов.

„Понеже ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, побързаха да премахнат възможността и партии, които имат евродепутати, да имат представители в ЦИК“, посочи още Борисов.

Смущаващо по думите му е, че е записано да има видеонаблюдение „при възможност“. Кой ще определи тази възможност и при какъв критерий?, попита той.

„Над 100 млн .лв. вложихме в избори, още повече че ги проведохме в пандемия и под острия поглед на наблюдатели, всички казаха, че изборите са честни и добре проведени“, коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка също така обяви, че партията му няма да сезира Конституционния съд за Изборния кодекс, въпреки че с приетите текстове, по думите му, се очакват изборни манипулации. Борисов критикува и гласуването изцяло с машини в страната и чужбина:

„И ще бъде зверска лъжа на тези избори – от тяхна страна. Стотици ТИР-ове трябва да тръгнат по света да носят машини. Кой ще ги пази тези машини? Стотици полицаи ли? Докато пътуват до там, докато им отбират от същите тези фирми и хора… А, къде ще са секциите и кой ще чука имената там и кой ще ги проконтролира? След това ще си … една торба с листчета и ще кажат 10 000 гласа има.. ама те листчетата… ама то листчето е да напишеш вътре на машината.“

Според премира в оставка след нови избори отново няма да бъде съставено правителство и още десетки милиони лева на данъкоплатците ще изтекат за избори. „Тези, които се нарекоха „Отровно трио“, нарекоха ГЕРБ „токсични“, каза Бойко Борисов и попита „не са ли токсични БСП, ДПС и „Демократична България“, с които никой не иска да прави правителство“.

„Повече от месец мина бе, господа. Да си бяхте направили едно правителство, ако ще то да е проформа, както ви е проформа мнозинството в парламента. И то е само да обслужи кандидат-президента Радев. Централната избирателна комисия да се даде в ръцете на кандидата за президент“, посочи още премиерът в оставка.

„По-бързо да върнем мандата, казва Нинова, защото Борисов продължава да управлява. Абе, управлявам, седя си и искам да ме пуснете. Вие не ме пускате зорлем. Щото не можете, не знаете, не носите отговорност. Страх ви е. Това е страх.“

Източник: БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук