Начало НОВИНИ Сблъсъците в Колумбия продължават въпреки оттеглянето на данъчната реформа

Сблъсъците в Колумбия продължават въпреки оттеглянето на данъчната реформа

0

Протестите и сблъсъците около данъчната реформа не спряха и тази неделя в Колумбия въпреки факта, че президентът Иван Дуке поиска от Конгреса да оттегли законопроекта, който той представи на 15 април. 

Сега гражданите са убедени, че националната стачка трябва да продължи, докато правителството също не оттегли здравната реформа. Това искане се превърна в тенденция в социалните мрежи и беше подкрепено от политици, социални лидери и известни личности, които се съгласиха, че мобилизациите в цялата страна не могат да спрат.

При този сценарий на напрежение протестиращите за втори пореден ден се събраха в Седритос, северно от Богота, където се сблъскаха с агентите на Есмад, съшите, които разположиха цялата охрана, за да попречат на шествието да се приближи до президентската резиденция.

Тази ситуация се повтори в градовете Суба и Кенеди, където имаше някои сблъсъци с използване на сълзотворен газ от служителите на реда.

Часове преди това президентът Дуке обясни, че единствената цел на предложения регламент е „да се даде фискална стабилност на страната, да се защитят социалните програми на най-уязвимите и да се генерират условия за растеж.“

От Камарата на Нариньо, седалище на изпълнителната власт, също така поискаха от Конгреса „спешно да обработи нов проект в резултат на консенсус и по този начин да избегне финансова несигурност“.

Тази неделя, 2 май, беше потвърдена смъртта на Хуан Давид Гарсия Наранхо, студент по социални комуникации, който през последните дни ръководеше дейностите на националната стачка срещу проекта за данъчната реформа в сектор Сан Луис. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук